Изборите за нов Русенски митрополит ще се водят от Доростолския владика Амвросий

Светия синод

Доростолският митрополит Амвросий ще ръководи Русенската митрополия до каноничното избиране на нов Русенски митрополит, реши на заседанието си във вторник Светият синод.

Синодът е взел това решение във връзка с писмо, внесено от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с искане за освобождаването му от задълженията като временно управляващ Русенската епархия и за определяне на епархийски митрополит, който да бъде назначен временно за наместник на епархията.

Светият синод е определил, че епархийските избори, на които епархийските избиратели от Русенската епархия ще изберат двама епископи от предоставената им листа с кандидатите, ще се състоят на 16 март. При изрядно и канонично организиране на избора в следващата неделя - 23 март, в сградата на Светия синод ще се състои и каноничният избор, на който синодалните митрополити ще утвърдят един от двамата избрани епископи за нов Русенски митрополит, се казва в съобщение от синода.

След отпадане от листата на Агатоникийски епископ Борис и на Провадския епископ Игнатий, както и на Мелнишкия епископ Серафим, който беше избран за Неврокопски митрополит, епархийските избиратели на Русенска епархия ще избират между деветима епископи, кандидати за Русенската митрополитска катедра. Това са Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприян, Браницкият епископ Григорий и Главиницкият епископ Йоан.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?