Изборите за нов ВСС започват през май догодина

Снимка: БГНЕС

Магистратите ще изберат своите представители в следващия Висш съдебен съвет през месеците май и юни догодина. Това реши Пленумът на ВСС в четвъртък.

Първо ще се проведе общото събрание на следователите, на което трябва да бъде излъчен единственият представител на тяхната гилдия във ВСС. Това ще се случи от 13 до 20 май. Крайният срок за издигане на номинации е 13 март.

Следва общото събрание на прокурорите, които трябва да изберат четирима членове. То ще е на 27 май и 3 юни. Крайният срок за излъчване на кандидатурите е 27 март.

Съдийската гилдия има право да излъчи шестима свои представители в съвета. Те ще гласуват на 10 и 17 юни. Съдиите трябва да номинират свои колеги до 10 април.

След провеждане на изборите започва да тече 7-дневен срок за обжалване на резултатите.

Целият процес по формиране на следващия съдебен съвет от квотата на магистратите трябва да приключи на 14 юли.

Междувременно парламентът трябва да избере своите 11 представители. Целият нов Висш съдебен съвет трябва да започне работа през септември догодина.

ВСС се състои от 25 членове. По 11 избират магистратите и Народното събрание. Останалите трима са членовете по право – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?