Изборите за руската Дума насрочени за 2 декември

Изборите за руската Дума насрочени за 2 декември

Руският президент Владимир Путин е подписал указ за назначаване на избори на депутати за Държавната Дума, съгласно който вотът ще се състои на 2декември 2007 г., предадоха в неделя световните агенции. От момента на официалното публикуване на документа стартира федералната избирателна кампания, отбелязват руските медии.

Този път вотът ще се провежда по нова схема, чиято главно особеност се състои в това, че всички  450 депутати първо се избират по партийни списъци. Освен това е забранено сформирането на избирателни блокове, отменен е минималният праг за гласуване, както и вече няма да има графа "против всички", а минималният процент за влизане в Думата е установен на 7 на сто, вместо досегашните 5 на сто.

За да бъде регистрирана в изборите съответната партия трябва да събере не по-малко от 200 хил. подписа на гражданите в своя подкрепа и да внесе залог от 60 млн. рубли, които се връщат само на онези партии, които при гласуването прехвърлят 4-процентна бариера. Според прогнози на председателя на Централната избирателна комисия, в изборите ще вземат 10-12политически сили. В същото време според августовски социологически прогнози в Oумата ще влязат само 4 партии.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?