Изборите за шеф на ВАС ще бъдат поредната кушия с един кон

Изборите за шеф на ВАС ще бъдат поредната кушия с един кон

Шефът на Софийския градски съд Георги Колев, считан за фаворит на ГЕРБ за председателския пост на Върховния административен съд (ВАС), е на път да се превърне в безалтернативна кандидатура на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според източници на Mediapool, кандидатурата му вече е събрала подписите на 14 от всички 22-ма членовете на ВСС. За да получи второто си голямо повишение само в рамките на година и половина, Колев трябва да събере общо 17 гласа. Това едва ли ще е трудна задача, като се има предвид, че мачът е "уговорен", коментират магистрати.

Засега се знае, че четирима членове на ВСС са посетили вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, за да се консултират по въпроса за избора на председател на ВАС.

Така изборът за председател на ВАС се очертава да е също толкова предрешен, колкото предходните за главен прокурор и шеф на Върховния касационен съд. Борис Велчев и Лазар Груев бяха избрани, след като вече бяха събрали необходимия брой гласове във ВСС.

Единствената неяснота около вота за шеф на ВАС идва от представителите на съдебната квота от 6 души, част от които са склонни да подкрепят конституционния съдия Румен Ненков. Според запознати обаче на Ненков не му е предлагано да заеме поста, а и самият той в по-тесен кръг е казал, че няма да остави кариерата си на конституционен съдия.

Георги Колев завършва Висшия институт на МВР, по-известен като Школата в Симеоново. Работи в отдел на Криминална полиция в VI-то РПУ. След това е следовател, прокурор и наказателен съдия в СГС.

Той бе избран за председател на Софийския градски съд на 1 юли 2009 г. след балотаж с минимално необходимото мнозинство от 13 гласа. Вотът премина под почти неприкрития натиск на Брюксел да не се преизбира близкия до ДПС Светлин Михайлов, чието име бе свързано с няколко корупционни скандала, но нито един не се потвърди официално.

Колев беше шеф на наказателното отделение на СГС и с тази визитка получи необходимите 13 гласа срещу 5 за Михайлов. Общо седем от бюлетините обаче бяха празни, което означава, че тези членове на ВСС, повечето от които и сега са такива, не одобряват и двамата кандидати.

Досегашният председател на ВАС и настоящ омбудсман Константин Пенчев критикуваше избора на Колев за председател на СГС като предизвестен вот. Изборът на Георги Колев бе обжалван във ВАС и до последния момент се дискутираше какво ще реши съдът.

След вота във ВСС Константин Пенчев обясни, че "в съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела". Пенчев каза още, че няма да гласува за никой от петимата кандидати и възмутено добави, че мнозинството от 13 гласа във ВСС се "формира на маса с бяла покривка", а не от "черничък човек с ланци" (лобистът Красьо Черния - бел.ред).

След избирането на Георги Колев за шеф на СГС, Пенчев заяви, че и при двете гласувания е пуснал празен плик, тъй като изборът е бил предизвестен и той не желае да играе с "белязани карти". След тези думи "белите покривки" станаха нарицателни за ВСС, а Георги Колев вече е фаворит за място сред тримата големи в съдебната власт.

Според хора от системата Колев не е конфликтен и успява да балансира между различните магистратски кръгове.

Като шеф на СГС натрупа позитиви, които явно са важни в очите на управляващите. През последната година множество от важните дела минаха през него. Той даде 14 години затвор на бившия шеф на "Топлофикация – София" Валентин Димитров ,а след това 12 години на близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, подсъдим в ключовото дело за източване на САПАРД. В същото време той налага значително по-прозрачен стил на управление в СГС от предшественика си Светлин Михайлов. В предния председателски мандат имаше и оплаквания от съдии за вмешателство в тяхната работа, каквито за последната година и няколко месеца липсват. 

Колев бе сред създателите на проекта за специализирания наказателен съд и дори бе сочен за председател на една от двете му инстанции.

В последните дни се говори и каква сделка е сключил с ГЕРБ – да закрие 22 от общо 28 административни съдилища в страната, като останат само шест в шестте икономически области в България.

Преди време председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев изнесе интересния факт, че 15 дни преди Георги Колев да бъде избран за председател на СГС, има регистрирани 3 телефонни разговора между него и Красьо Черничкия.

Магистрати коментираха пред Mediapool, че от една страна е положително институцията да бъде оглавена от действащ съдия. От друга страна със сигурност се гледа с лошо око на факта, че върховният съд ще бъде оглавен от юрист, завършил право в Симеоновската школа. За наследник на Георги Колев в СГС се спряга името на Владимира Янева-Манолева, която е наказателен съдия в същата институция. В гилдията тя е известна като изключително близък до вътрешния министър човек.

Решението е в ръцете на ВСС, който би трябвало да устоява независимостта на съдебната власт. Досега е правил това най-вече с декларации и коментари в отговор на редовните нападки от страна на министър Цветанов, който дори е обявявал, че сегашният съдебен съвет е рожба на "Октопода".

В момента ГЕРБ държат настоящия състав на ВСС "на късо" и със законопроекта за промяна на Закона за съдебната власт, който вече е приет на първо четене. Мандатът на съвета може да бъде прекратен с малка добавка в преходните разпоредби на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?