Изборната комисия посочи ГИСДИ за наблюдател на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира ГИСДИ за наблюэдател на изборите за европарламента, съобщи в сряда говорителят на комисията Бисер Троянов.  Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) участва в наблюдението на изборите от 1990 г насам и дълго време се ръководеше от члена на ВС на БСП Илия Божинов, който е представител на т. нар. “ляво крило” в социалистическата партия.

До момента нито една партия или коалиция не е регистрирала листата си в ЦИК, няма и подадени документи на инициативни комитети, издигащи независим кандидат. От комисията припомнят, че крайният срок е 14 април, 19 часа.

Промени в листите могат да се правят, когато даден кандидат е починал или  изпадне в трайна невъзможност да продължи участието си в кампанията, както и има неверни данни в декларацията, която е подписал кандидатът. Те могат да се извършват до седем дни преди изборите.

Партиите могат да проверяват кандидатите си за принадлежност към структурите на бившата ДС чрез Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), но информацията от проверката ще бъде върната в политическата сила, която ги е издигнала, а не в ЦИК.

Споделяне

Още от България