Изборната схема с "наблюдателите" започва на нов глас

И от този инструмент за манипулация изкача "видинска връзка"

Изборната схема с "наблюдателите" започва на нов глас

Добре познатият сценарий, при който хора, свързани с различни партии и кандидати, се регистрират като наблюдатели на изборите, няма да подмине и този вот. Регистърът на наблюдателите вече е публикуван на страницата на Централната избирателна комисия.

И тази година масовият бум на подавани заявления се случва в последния ден преди изтичането на крайния срок. Затова от ЦИК уточняват, че подадените заявления ще се обработват поне до събота, тъй като проверката на организациите и имената, които те са подали, изисква време.

Преглед на все още непълния списък показва, че наред с традиционните организации, които в последните години следят избори у нас - като Асоциация "Прозрачност без граници" и "Института за развитие на публичната среда", в качеството на независими наблюдатели ще има и сдружения, свързани с партии и кандидат-кметове, което поставя под огромен въпрос тяхната независимост и компрометира цялата идея за независимо проследяване на изборния процес.

Наблюдатели - кандидати, наблюдатели - партийци

"Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" (ГИСДИ) също е сред традиционните наблюдатели на избори, но сега случаят обаче е по-особен, тъй като партньорката на кандидат кмета на БСП в София Михаил Мирчев - Катя Михайлова, е в управата на ГИСДИ. Тя също така ръководи и кампанията на Мирчев. ГИСДИ до момента е получила регистрация за 1366 свои наблюдатели.

"Институтът за социална интеграция" е друга свързана с БСП организация, която не наблюдава избори за първи път. В екипа ѝ е Николай Белалов, завеждащ сектор "Подготовка на кадри” в Националния съвет на БСП и председател на Дискусионен клуб за социална местна политика.

От 2013 г. Белалов е общински съветник в Столичния общински съвет. Екипът му ще наблюдава изборите, но и той самият е кандидат-общински съветник в листата на БСП на 22-ро място. Засега организацията е регистрирала над 920 наблюдатели.

В петък през деня се появи и още една уж експертна организация, която ще наблюдава изборите. Сдружение "Младежки парламент" е регистрирало 442 "независими" наблюдатели. Справка в "Дакси" обаче сочи, че в управата на НПО-то е Благовест Кирилов Кирилов. Той от своя страна е и в управлението на "Сдреужение европейски пул за ново развитие", където сред управляващите е кандидатът на БСП Михаил Мирчев.

Сред организациите, имащи пряка или косвена партийна връзка, е и "Център за модернизиране на политики", който е създаден преди повече от 15 години, но сега за пръв път регистрира наблюдатели на избори. Първа в акредитационната листа на организацията е Мария Николова, помагала в кампании на Реформаторския блок (РБ).

Друга неправителствена организация, свързана с ДБГ, е регистриралата над 1200 наблюдатели "Младежки демократичен алианс". Председател на сдружението е Калоян Маринов Трулев, който на предсрочните парламентарни избори е бил част от кандидатската листа на РБ в 24 МИР в София. Трулев е организационен секретар на младежката организация на Движение "България на гражданите". Неправителствената организация, от която пък тръгна самата партия на Кунева - Сдружение "България на гражданите" е регистрирала към този момент над 350 наблюдатели.

Видинската връзка

Друг интересен момент сред акредитираните е поредната видинска връзка. Непознатото до момента сдружение "Велви спорт" се оказва, че за първи път иска да наблюдава вот, засега с регистрирани над 150 души.

Одобреният списък с имена обаче е същият, който преди дни получи отказ от ЦИК, защото се оказа, че организацията, през която бе направен опит да минат имената на "Единни за промяна", е същата, която е номинирала Росица Кирова за кандидат-кмет на Видин. Защо ЦИК регистрира наблюдателите, при положение, че ден по-рано е установила връзка с кандидат-кмет, оставка загадка, а формалното обяснение е празнота в закона.

Според сайта kmeta.bg, сред издигналите кандидатурата на Кирова още през лятото е движение ДНЕС. Същото движение ДНЕС е акредитирало към момента над 600 наблюдатели.

Друга любопитна подробност е, че Росица Кирова е обилно отразявана и води масирана кампания в сайта "Хаштаг", свързан с Борислав Цеков и "Института за модерна политика" медия .

Досега шест инициативни комитета и партии, които са регистрирани като застъпници на една от тезите в националния референдум и получават медийни пакети от държавата на стойност по 40 000 лева, са насочили средствата към въпросния сайт. За тенденцията и обвързаностите между участниците съобщи миналата седмица "Клуб Z" ("Ужилването: 140 000 лв. за модерна политика" и "Ужилването II: Модерната политика се оказва още по-скъпа“). Повечето инициативни комитети също са с видински произход.

От ЦИК уточниха, че е възможно да има промяна в броя на акредитираните наблюдатели от различните организации, тъй като все още обработват информацията.

След като Изборният кодекс облекчи независимото наблюдение на вота и даде възможност неправителствените организации да присъстват на всички фази от изборния процес – от заседанията на Централната избирателна комисия до преброяването на гласовете в Секционните избирателни комисии (СИК), партиите откриха нова вратичка в закона. Чрез свои дъщерни неправителствени организации те започнаха масово регистриране на уж независими наблюдатели. Тенденцията се открои през 2014 година и очевидно ще продължи и на предстоящия местен вот.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?