Изборните измами ще засилят недоволството срещу Путин

Блогъри: "Вова, Москва не вярва на сълзи"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин бе избран за президент на Русия с гласовете на повече от 45 милиона руски гласоподаватели или с 63.75% от имащите право на глас. Така сегашният премиер се връща начело на Русия за трети път, след като бе два пъти президент по четири години, след това заради конституционна забрана – четири години премиер. Този път мандатът му ще е шестгодишен с промяна на конституцията.

На огромен митинг в Москва след края на изборния ден Путин обяви, че е спечелил "открити и честни избори". Това изявление дойде на фона на множество съобщения на независими наблюдатели за масови измами на изборите. Управляващите игнорираха обвиненията за нередности, а сълзата по дясната буза на Путин, която милиони руснаци видяха на телевизионните екрани и на гигантските монитори вм Москва измести вниманието от съмненията за измами към "вълнуващия" въпрос възможно ли е наистина да се е разплакал от вълнение в разрез с неговия имидж на силен човек.

"Сълзите бяха истински, но бяха причинени от вятъра", коментира по-късно премиерът.

Втори в надпреварата остана кандидатът на компартията Генадий Зюганов със 17.07%, а трети е независимият кандидат - милиардерът Михаил Прохоров – 7.18 процента. Националистът Владимир Жириновски спечели 6.29%, а социалдемократът Сергей Миронов - 3.76 процента.

Масови изборни измами

Въпреки безапелационната победа на Путин резултатите от изборите не се приемат еднозначно.

Президентските избори в Русия очевидно бяха нагласени в полза на премиера Владимир Путин, се посочва в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Макар че кандидатите на вчерашните президентски избори в Руската федерация водеха предизборната си кампания без пречки, условията бяха очевидно нагласени в полза на един от кандидатите - настоящия премиер Владимир Путин. Нямаше реална надпревара, а злоупотребата с правителствени ресурси гарантира, че в нито един момент да няма съмнение кой ще е победителят", се казва в изявление на ръководителя на наблюдателската мисия Тонино Пикула.

"Изборният процес се изроди при преброяването на гласовете, което бе оценено отрицателно в почти една трета от наблюдаваните избирателни секции", се казва още в доклада на наблюдателите, които също така призовават за щателно разследване на сигналите на опозицията за изборни измами.

Наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обявиха, че на "тези избори не е имало достатъчно законно съревнование, тъй като са били използвани административни ресурси за оказване на влияние".

Според наблюдателите от неправителствената организация "Голос" пък изборите не могат да бъдат бъдат приети за честни. Според организацията истинските гласове за Путин са 50%, а не над 60%, каквито са официалните данни на изборната комисия.

"Фактически нищо не се е променило. Административната машина работи, макар и не тъй демонстративно, може би", заяви Григорий Мелконянц от "Голос".

Вестник "Ведомости" коментира, че поръчението на Путин да се проведат честни избори не е изпълнено, като прозрачните урни и видеокамерите не са попречили да има подкуп на избиратели, неправомерно добавяне на бюлетини и други нарушения, както и да бъдат прогонвани наблюдатели от изборните секции.

Официозът "Росийская газета" отбелязва безпрецедентния брой наблюдатели, които не били открили съществени нарушения.

"Комерсант" обаче споменава за "лъженаблюдатели" в Москва, а "Независимая газета" - за бюлетини с готови "чавки" срещу името на Путин, открити в град Дзержинск на р. Ока в европейска Русия.

"Москва не вярва на сълзи"

Традиционно опозицията също съобщи за много нарушения, а изпуснатата сълза от премиера Путин даде възможност обвиненията за изборни измами да бъдат облечени в ирония.

"Вова (умалително от Владимир), Москва не вярва на сълзи", написа в Туитър блогърът Славик Зехнер в игра на думи с известния съветски филм от 1979 г.

Опозиционерът Алексей Навални също реагира с ирония: "Днес нашият лидер имаше основателна причина да плаче. Той се огледа около себе си и си каза: "Господи, какво всъщност направих?"

Неуспелият кандидат на комунистите Генадий Зюганов заяви, че не признава изборите за честни и справедливи. "Не мога да ги призная нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни", заяви той пред журналисти.

Според Зюганов чиновническият апарат на тези избори е работил за един кандидат.

Путин обаче отхвърли всички съмнения за нарушения.

Пред стоте хиляди, повечето от които бяха докарани "спонтанно" на площада в Москва, за да празнуват победата му, той говори за "провокациите" и политическата зрялост на руския народ.

"Това бяха не просто избори за президент на Русия, това беше много важен тест за всички нас, за целия наш народ. Това беше тест за политическа зрялост, самостоятелност и независимост. Показахме, че на нас никой нищо не може да ни налага. Показахме, че нашите хора наистина могат да различат желанието за нещо ново, за обновление от политическите провокации, които си подставят само една цел – да сринат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа, че такива варианти и сценарии не минават на наша земя. Не минават!”, заяви Путин.

Прохоров обяви, че се е родила нова политическа сила

Една от изненадите на изборите са резултатите на милиардера Михаил Прохоров, който остана на трето място, изпреварвайки националиста Владимир Жириновски.

"Мисля, че хората, които гласуваха за мен, са нова политическа сила", заяви 46-годишният милиардер в предизборния си щаб в Москва малко преди затварянето на избирателните секции.

Путин от своя страна призова Прохоров за "конструктивен диалог".

"Смятам, че ако конкретизирате проекта си да създадете партия, имаме основания да водим конструктивен диалог", заяви Путин, цитиран от руските агенции. Той говори на среща с Прохоров и още двама неуспели кандидати на президентските избори - Владимир Жириновски и Сергей Миронов.

Колко дълго Путин ще се задържи на власт?

Британският вестник "Гардиън" коментира, че проведените избори са подготвили сцената за доста по-непредвидимата следизборна конфронтация между Путин и опозиционното движение, което в последно време успява да изкара на протести по улиците десетки хиляди хора.

Битката, която предстои, няма да бъде толкова заради факта, че Путин е бил избран отново за президент, колкото заради изборните измами.

Б. Борисов: "Вярвам, че ще продължите да отделяте внимание на нашите отношения"

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Владимир Путин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът поднася "своите искрени пожелания за успешна и ползотворна дейност в името на благото на руските граждани, за мира и сътрудничеството в Европа и в света".

"Вярвам, че и занапред ще продължите да отделяте сериозно внимание на развитието на приятелските българо-руски отношения и да давате Вашия активен принос за разширяването и задълбочаването на взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия във всичките му измерения", се казва в прессъобщението.

"Бих желал да изразя увереност, че на базата на изградените между нас отлични отношения, чрез открития и прагматичен партньорски диалог заедно ще продължим да търсим и ще намираме най-правилните решения на въпросите от взаимен интерес за нашите страни и народи”, пише Бойко Борисов в поздравителното писмо до Путин.


Путин добре знае, че протестите, които разтърсват сега Русия, са най-сериозните от перестройката насам. Начело на тях стоят представители на градската средна класа, но в тях участват всякакви хора, на които им е омръзнало от измамите, феодалното благоволение и кражбите в огромни размери, характеризиращи неговия режим.

Сред демонстрантите няма съгласие за това кой би трябвало да дойде на негово място, но те са единодушни, че той трябва да си отиде.

В. "Вашингтон таймс" коментира от своя страна, че след очакваната победа на Путин на президентските избори въпросът сега е колко дълго той ще се задържи на власт.

Не много дълго, смятат някои от най-ревностните представители на надигащата се опозиция, които прогнозират разрастване на демонстрациите. По-трезвите анализатори са на мнение, че Путин и неговото обкръжение може да запазят властта още някоя и друга година, при условие че решат да успокоят гнева на недоволната общественост с политически и икономически реформи, посочва изданието.

"Старите играчи" носят сигурност и очакване за нови капитали

Победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия предвещава по-голяма устойчивост и възможно оживление на финансовите пазари в страната, прогнозират инвеститори пред агенция "Блумбърг".

Според Матиас Уестман, управляващ директор на базираната в Лондон компания "Просперити кепитъл мениджмънт" (Prosperity Capital Management), "очевидно Путин има широка и дълбока подкрепа и това би трябвало да ободри пазарите".

Компанията управлява руски активи на стойност около 5 милиарда долара.

"Надяваме се, че тези избори ще доведат до ускоряване на реформите и това трябва да се отрази добре на контролираните от държавата компании", допълни Уестман.

Според него победата на Путин на изборите представлява подкрепа за предизборното му обещание да продължи реализацията на плана за приватизация на държавни компании и да предприеме политически реформи.

След силното изтичане на капитали и понижение на руските индекси в края на миналата година, след изборите за Държавна дума, вотът в неделя създава усещане за предсказуемост, изтъкват експерти.

"Ще видим още по-голям приток на капитали в Русия, тъй като сега има шест години предсказуемост", посочи Хоук Съншайн, който управлява активи за 300 милиона долара в брокерската компания Ай Еф Си метропол (IFC Metropol).

Той отбеляза, че инвеститорите се безпокоят от промяната на участниците в играта, а това няма да се случи в Русия.

"Блумбърг" припомня, че от 31 декември 1999 година, когато Путин стана и.д. президент след оставката на Борис Елцин, до следващата година след обявяването на неплатежоспособност на страната по вътрешния дълг от 40 милиарда долара, Московската междубанкова валутна борса (ММВБ) донесе на инвеститорите приходи от 950 процента.

"БВП на човек от населението нарасна четири пъти в периода от 2000 до 2011 година", показват данни на Ситигруп (Citigroup Inc.).

Други анализатори обаче са на мнение, че новият президентски мандат на Путин ще бъде още по-сложен и проблематичен за него. Оказващият натиск над фондовите пазари в страната "недостиг на политическа, така и на финансова прозрачност" е преодолим, отбелязва специалистът по стратегията в областта на международните сделки с акции "Стандард енд Пуърс файненшъл сървисис" (Standard ans Poor's Financial Services) Алек Янг.

Според него "и политическата, и корпоративната прозрачност ще се подобрява в по-дългосрочна перспектива в Русия".

По думите на експерта от "Кейнъл кепитъл" (Quesnell Capital) Иън Маккол, сега са създадени по-добри условия за външния инвеститор - "политическа приемственост, развитие на устойчива политическа ситуация и пробуждане на опозиционно движение". Той подчерта, че "реформата витае във въздуха, но не поставя под заплаха политическата ситуация в страната".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?