Изборните нарушения в Русия – много, различни и най-вече в полза на Путин

Многобройни нарушения и практики за манипулация са били констатирани по време на изборите за президент в Русия от организацията "Лига на избирателите".

"Изборните фалшификации в Русия са били различни, има по-малко "добавяния в протоколите", заяви един от основателите на сдружението Дмитрий Орешкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Сред "нововъведенията в нарушенията" Орешкин посочи създаването на специални секции и "допълнителни списъци на избиратели без удостоверения за гласуване на друго място" за предприятията с непрекъснат цикъл на работа. По този начин техни служители са можели, според него, да гласуват по няколко пъти.

 

В Москва обаче "на практика не са били преписвани протоколите от гласуването", "решено е било да не ядосват Москва", заяви Георгий Василиев, съосновател на Лигата.

 

Руското издание "Комерсант" отбелязва, че наблюдателите са открили фалшификации в полза на различни кандидати, но най-многобройни и мащабни са били в полза на Владимир Путин. Според организацията, в Москва са регистрирали нарушения 37 на сто от наблюдателите, 48 на сто - в Санкт Петербург и 27 на сто - средно за страната.

 

Засега са проверени хиляда от петте хиляди протокола, предоставени на сдружението, а в цяла Русия изборните секции са над 90 000.

 

Най-значими са фалшификациите в родния на Путин Санкт Петербург, където само в една избирателна секция са открити 769 гласа, добавени в негова полза. В още една секция има 758 "излишни" бюлетини в полза на новоизбрания президент.

 

В много други секции бройките са подобни-от 400 до 600 фалшиви бюлетини. За момента данните за Москва са "по-скромни", коментира "Комерсант”. Въпреки това разликите между оригиналите и представените в ЦИК документи достигат до "десетократно увеличение на гласовете в полза на Путин”.

 

Подобни нарушения са открити и в Ставропол, където Путин получи едни от най-високите резултати в неделя.

 

Провеждането на изборите вече бе критикувано от ЕС и други международни организации, но управляващите отхвърлиха констатациите за нередности по време на вота.

 

По-рано руската ЦИК официално изрази опасения във връзка с опита на Лигата на избирателите да прави успоредно преброяване на гласовете чрез свой интернет проект.

 

Събирането на данни от 95 хиляди изборни секции и проверката им са твърде сложни, изтъкна комисията. В тях участват през тази кампания над 1.3 милиона души, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

ЦИК заяви, че я тревожи как данните на Лигата, събрани по нейния начин, може да се отразят в общественото съзнание. "С подобни прецеденти започнаха "цветни" революции в редица страни", припомня агенцията изявление на Леонид Ивлев, заместник-председател на избирателната комисия.

 

Лигата на избирателите разпространи меморандум, в който твърди, че на президентските избори нямаше равнопоставеност, защото дискриминацията на известни политици ограничи възможността на гражданите да избират и облекчи конкуренцията за кандидата на властта.

 

Според подписалите документа "изборите не бяха справедливи, защото кандидатите водеха (кампаниите си) в неравни условия", "не бяха честни, защото преброяването на гласовете и
изчисляването на резултатите бяха съпроводени със системни фалшификации, които съществено изопачиха волеизявлението на избирателите". 

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?