Изборните секции в Турция са рискови заради големия наплив

Служебният премиер Огнян Герджиков увери, че са взети мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

Изборните секции в Турция са рискови заради големия наплив

Разкритите 35 секции в Турция за предсрочните парламентарни избори, са едни от рисковите заради данните, че ще има голям наплив на гласоподаватели на 26 март. Това заяви в петък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Рискът е в невъзможността секционните комисии да поемат наплива, коментира Томов пред бТВ.

Той уточни, че в ЦИК няма сигнали от Министерството на външните работи, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите в южната ни съседка.

Сметките колко души максимум могат да пуснат бюлетина в една секция по думите му не са коректни.Томов обясни, че те винаги се основават на това, че гражданинът ще попълва декларация, че не е гласувал другаде, чак когато му дойде редът за гласуване. "Не е нарушение обаче документът да бъде подготвен и докато човекът така или иначе чака на опашката", обясни Томов.

"Истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва", посочи говорителят на ЦИК.

Герджиков: Взети се мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

Същевременно служебният прeмиер Огнян Герджиков заяви, че са взети мерки срещу това Турция да не се намесва в изборния процес у нас.

“Има някакви опити, които на нас не ни харесват, но те се изчистват, мерки са взети“, добави той. По думите му в годините на демокрация по един или по друг начин опити за намеса винаги е имало и сегашният случай не прави изключение.

Герджиков припомни, че турският посланик в София Сюлейман Гьокче е бил извикан в българското Министерство на външните работи, където е воден разговор с него.

Герджиков коментира, че няма причина да бъде преразглеждано написаното в изборния закон по отношение на броя на секциите в чужбина.

Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

Споделяне
Още по темата
Още от България