Изборните секции в Турция са рискови заради големия наплив

Служебният премиер Огнян Герджиков увери, че са взети мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

Изборните секции в Турция са рискови заради големия наплив

Разкритите 35 секции в Турция за предсрочните парламентарни избори, са едни от рисковите заради данните, че ще има голям наплив на гласоподаватели на 26 март. Това заяви в петък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Рискът е в невъзможността секционните комисии да поемат наплива, коментира Томов пред бТВ.

Той уточни, че в ЦИК няма сигнали от Министерството на външните работи, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите в южната ни съседка.

Сметките колко души максимум могат да пуснат бюлетина в една секция по думите му не са коректни.Томов обясни, че те винаги се основават на това, че гражданинът ще попълва декларация, че не е гласувал другаде, чак когато му дойде редът за гласуване. "Не е нарушение обаче документът да бъде подготвен и докато човекът така или иначе чака на опашката", обясни Томов.

"Истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва", посочи говорителят на ЦИК.

Герджиков: Взети се мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

Същевременно служебният прeмиер Огнян Герджиков заяви, че са взети мерки срещу това Турция да не се намесва в изборния процес у нас.

“Има някакви опити, които на нас не ни харесват, но те се изчистват, мерки са взети“, добави той. По думите му в годините на демокрация по един или по друг начин опити за намеса винаги е имало и сегашният случай не прави изключение.

Герджиков припомни, че турският посланик в София Сюлейман Гьокче е бил извикан в българското Министерство на външните работи, където е воден разговор с него.

Герджиков коментира, че няма причина да бъде преразглеждано написаното в изборния закон по отношение на броя на секциите в чужбина.

Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?