Изборният борд започва да заседава до седмица, но съставът му все още е неясен

МС е изискал участие на ЦИК, ГРАО, МВР, ДАНС и прокуратурата

Изборният борд започва да заседава до седмица, но съставът му все още е неясен

Обявеният от президента Граждански изборен борд към служебното правителство, който трябва да наблюдава подготовката и провеждането на предсрочния вот, ще започне своите заседания до края на идната седмица. В тях ще вземат участие всички наблюдатели на предходните избори. Ако пък за предстоящите избори има новорегистрирани наблюдатели, те също ще бъдат поканени, научи Mediapool от свои източници.

 

Съставът на борда все още не е ясен. Предвижда се всяко от заседанията да се председателства на ротационен принцип от представители на различните неправителствени организации.

 

Ще бъде изискано присъствието на представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), МВР и Главна дирекция ГРАО към МРРБ, която трябва да изготви избирателните списъци. Освен тях поканени ще бъдат и представители на смесените специализирани екипи между ДАНС и прокуратурата, които ще бдят за честността на вота.

 

В зависимост от обсъжданата тема, на заседанията ще присъстват съответните министри.

 

От Министерския съвет обаче обясняват, че те могат да гарантират за присъствието само на членовете на кабинета. "Останалите институции могат да се озовават на поканите, но могат и да не се озовават, те не са задължителни. Но пък присъствие или неговата липса ще бъдат показателни", коментираха от МС пред Mediapool.

 

Заседанията ще се излъчват онлайн. Неправителствените организации няма да получават възнаграждения за участието си в Изборния борд.

 

Наблюдателите на изборите, които ще влязат в борда, ще могат да изискват информация от всички институции, разказаха от Министерския съвет, но се презастраховаха, че това не означава, че цялата информация ще бъде цялостно предоставяна. "Най-общо този борд ще може да сигнализира за проблеми или да вади на дневен ред теми, но той няма как да промени като цяло изборния процес", твърдят от МС, уточнявайки, че министрите от кабинета ще присъстват само като гости, а не като участници в борда.

 

Партиите не са предложили "свои" неправителствени организации

 

От Министерския съвет уточниха, че нито една партия с изключение на НДСВ, не е предложила "своя" неправителствена организация, която да участва в структурата. По-рано служебният премиер Марин Райков призова политическите сили да предложат неправителствени организации, които да влязат в борда, като един вид гаранция, че всички интереси ще бъдат представени.

 

"Единствено от НДСВ предложиха от тяхно име в борда да влезе Борислав Цеков, но пък той не е бил наблюдател на предходните избори, така че, ако желае да влезе в структурата, ще трябва да се регистрира като такъв на предсрочния вот", обясниха запознати пред Mediapool .

 

Опасенията

 

Темата с Института за модерна политика на Борислав Цеков (бивш депутат от НДСВ), който НДСВ са пожелали да влезе в Изборния борд, дава основания на администрацията, отговорна за подготовката на структурата, да бъде нащрек. "Единствените ни опасения са, че социологически агенции или субекти, които по един или друг начин се занимават с електорални нагласи, ще влязат в борда и ще започнат да изискват информация, с която може да се злоупотреби или да бъде използвана манипулативно", твърдят от МС.

 

Съмненията са, че някои неправителствени организации и социолози само се маскират като независими, но всъщност не са. "Все пак идеята е този борд да бъде коректив и да показва лошите практики, а не да създава нови такива", заявиха от Министерския съвет.

 

Идеята за изборния борд към служебния кабинет бе лансирана от президента Росен Плевнелиев по време на изказването му пред парламента, в края на мандата на 41-то Народно събрание, когато стана ясно, че се върви към служебно правителство и предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България