Изборният ден за пръв път от десетилетие продължи до 21 ч.

Премиерът благодари на хората, че гласували въпреки опашките

Изборният ден за пръв път от десетилетие продължи до 21 ч.

За пръв път от десет години насам изборният ден официално продължи до 21 часа, но на някои места гласуването продължи и след това, тъй като на опашките е имало прекалено много хора. На места обаче хора се оплакаха, че въпреки че след 20 часа са им били взети личните карти и са описани, за да могат да гласуват, не им е било разрешено да упражнят правото си на вот.

Много гласоподаватели и у нас и в чужбина пък се отказаха да пуснат бюлетина заради прекалено големите опашки пред секциите.

Редица политически сили обвиниха управляващите в лоша организация на изборите, която довела до неразбориите, но според говорителите на Централната избирателна комисия причината е в голямата избирателна активност и по-сложното гласуване заради вота "2 в 1"

Единственият коментар на Бойко Борисов за неразбориите около деня на вота бе изказана "благодарност към българските граждани, които въпреки опашките, отделиха от неделното си време", за да гласуват.

Удължаването на изборния ден е прецедент, който не се е случвал от 10 години насам, коментира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов. По думите му забавянето не се дължи само на висока избирателна активност, а и на по-сложната процедура на избори за президент и вицепрезидент, кметове и общински съветници едновременно.


Избирателите се затрудняват от дългите списъци и трите отделни бюлетини. Намирането на партиите или коалициите, за които искат да гласуват, им отнема време.


Друга причина е технологичният процес на проверка на изправността на бюлетините и полагането на двата печата - на входа и изхода, от членовете на секционните избирателни комисии.

По думите на Троянов отчитането на изборните резултати също ще се забави. На предишните избори първите междинни резултати са излизали около 23.00 и не по-късно от 1.00 часа след полунощ. Сега обаче това ще стане доста по-късно, прогнозира Троянов.

Като цяло на тези избори се отчита по-голяма активност средно между 40 и 45 на сто спрямо президентските избори през 2006 година, когато рекордно малко хора излязоха да упражнят правото си на глас. Избирателната активност в страната към 18 часа е 42 процента по данни на агенция "Алфа Рисърч", обявени от Боряна Димитрова по БНТ. И според МБМД гласувалите са над 40 на сто.

Към момента смятаме, че малко под 3 млн. избиратели са дали гласа си, но имаме всички основания да очакваме, че избирателите, които ще отидат до урните, ще бъдат над 3 млн. души, добави Боряна Димитрова.

Най-много хора са гласували в Кричим - 66%, а най-малко в Никопол, където активността е 11%.

В Бургас за кмет и общински съвет са гласували близо 54 на сто от хората. В Пловдив – почти 50 процента. Толкова активност се отчита и в Шумен.

Общият брой на хората, които имат право да гласуват за местните избори е 6 514 917, а за президентските избори – 6 933 748. Освен това у нас ще гласуват 248 граждани на ЕС и 32 390 българи в чужбина.

В надпреварата за президент участват 18 кандидат-президентски двойки. Общо 1927 души са желаещите за кметове на общини в страната, а да станат кметове на 2066 кметства се състезават 7894 кандидати. 42 107 души са кандидатите за общински съветници.

Президент и кмет се избират на първи тур само ако са гласували 50% плюс 1 от всички, които имат право на глас. В случай че това не стане се отива на балотаж. Общинските съветници се определят само с гласуването в днешния ден.

15 000 полицаи се грижат за реда в изборния ден.

Още по темата
Още от България