Изборният кодекс на БСП мина на първо четене в парламента

ГЕРБ се закани да бие левицата за десети път, Манолова отсече, че Борисов никога повече няма да е премиер

Сн. БГНЕС

С гласовете на ДПС и БСП парламентът прие в четвъртък на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен в края на декември от Мая Манолова. Депутатите от ГЕРБ гласуваха "против", а от "Атака" се въздържаха.

Поправките в стария закон, внесени от ГЕРБ през юни 2013 г., бяха отхвърлени.

Още при обсъждането на проекта във временната комисия, създадена, за да приеме нов закон, регулиращ вота, депутатите от ДПС заявиха, че ще внесат промени между първо и второ четене. Те настояват за отпадане на нормата за уседналост и да се даде възможност за агитация на език, различен от българския. Имат забележки и по идеята за поетапно въвеждане на активна регистрация, което има за цел да изчисти избирателните списъци. От ДПС също така са категорично против възможността за преференциален вот, защото "по този начин избирателите ще могат да пренареждат листата".

Според приетия проект се предвижда смяна на досегашния състав на Централната избирателна комисия. Новите членове ще бъдат назначени от парламента, а не както досега - с указ на държавния глава.

Освен това се предвижда пренареждането на листата на евроизборите – така наречената преференция да се случва със 7% от подалите гласа си за съответната листа. В сега действащия закон преференциалният вот е с праг 6%.

По думите на Десислава Атанасова (ГЕРБ) новият кодекс не постигал нито една от целите, идеите и интересите на обществото. "Нещо повече – осигурява възможност за контролиране на вота, за контролиране на цялата ЦИК и служи, за да осигури изборната победа на БСП", обяви Атанасова.

Въпреки заявките, че е изготвен с помощта на гражданското общество, всички неправителствени организации са отказали да го легитимират, а в дискусиите са се включили само хора от контрапротеста в подкрепа на кабинета и "обичайното обкръжение на премиера като петна, лекета и шамари", отбеляза още депутатката от ГЕРБ.

"Новият закон ще постигне едно – една госпожа ще се закичи с поредното си познание в манипулацията на изборния процес. Досега само участваше в ролята на клеветник в една костинбродска манипулация", продължи тя, като намекна за зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП), под чието ръководство беше изготвен проектът. Акцията, в която бяха открити бюлетини в печатница в Костинброд ден преди предсрочните избори през 2013 г., беше направена след сигнал на Манолова в прокуратурата.


Атанасова заключи, че новият кодекс няма да направи БСП победители "и ще ви бием за десети пореден път".

Колегата ѝ Емил Радев посочи, че проектът е отстъпление от това, което обществото иска, няма мажоритарен елемент и само закрепва статуквото в българската политика. Законът се приемал "както всички закони в последните месеци – непрозрачно, без становище на Венецианската комисия, в 12 без 5, три месеца преди изборите".

"Манипулация е, че гражданското общество стои зад новия кодекс. Продуктът на Манолова, Бисер Петното и Йоло Денев няма да ви донесе изборна победа", обяви Емил Радев. И обвини управляващите, че искат изцяло да превземат Централната избирателна комисия (ЦИК), но нямало да успеят с фалшификации и манипулации.

”Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ - Изборният кодекс на Фидосова е отхвърлен и никога повече няма да има фалшификация на бюлетини, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, а Борисов премиер”, отговори председателят на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова (БСП).

”Народното събрание гласува новият Изборен кодекс, който беше изработен за първи път с гражданското общество. Гражданите няма да ви простят за обидите, които казахте от тази трибуна. Големият отсъстващ от дебатите по новия кодекс е ГЕРБ”, каза Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България