Венецианската комисия иска законът да не важи за евровота

Изборният кодекс няма да реши проблема с "мъртвите души"

Идеята на Мая Манолова за "активна регистрация" чрез дописване ще отпадне, без да бъде заменена с друга мярка

Мая Манолова. Сн. БГНЕС

С разпоредбите в новия Изборен кодекс не се решава въпроса за изчистване на т.нар. "мъртви души" от избирателните списъци. Това става ясно от полученото в понеделник становище на Венецианската комисия по закона, който предстои да бъде одобрен окончателно от парламента. В писмото, с което Mediapool разполага, се казва, че проектът не е отговорил на очакванията за "повишаване на точността на избирателните списъци" и "повишаване на общественото доверие към верността на списъците".

Освен това не са подобрени процедурите за използване на "допълнителни списъци" (практиката на дописване на избиратели в изборния ден – бел. ред.).

В същото време председателят на временната комисия за Изборния кодекс Мая Манолова (БСП) заяви пред депутатите, че идеята за "активна регистрация" не среща подкрепата на парламентарните групи и неправителствените организации с експертиза в тази област и най-вероятно ще отпадне.

В проектокодекса на Мая Манолова бе записано, че за база на новите избирателни списъци трябва да използват гласувалите на евроизборите през май т.г., а онези гласоподаватели, които желаят, да се регистрират за следващите избори. Така за няколко вида избори, чрез дописване, ще се оформи цялостната картина на имащите избирателни права у нас и ще бъдат изчистени т.нар. "мъртви души", според мотивите на БСП. Миналата седмица депутатите от ДПС, ГЕРБ и "Атака" в комисията отхвърлиха тази идея.

Преди време този подход бе отхвърлен и от Венецианската комисия към ПАСЕ. Експертите посочиха, че с модела на активна регистрация, предлаган от БСП, ще се засили практиката на дописване на списъците в изборния ден, което е една от основните критики на организацията. Такива са аргументите и на неправителствените организации у нас. Според тях дописването под черта в списъците в деня на вота създава хаос и възможности за фалшификации.

По неофициална информация на Mediapool този модел на "активна регистрация"ще бъде отхвърлен при гласуването на закона в пленарна зала, но без да се предложи друг вариант за премахване на "мъртвите души", с което ще се запази сегашното положение. "ДПС ще ползват мотивите на Венецианската комисия, но техните идеи са коренно различни от тези на ПАСЕ. ДПС ще бъдат ощетени, ако има активна регистрация, защото на европейските избори Турция е изключена от възможност за вот", коментираха депутати.

"Венецианската комисия не разбира нашата действителност"

Освен изчистването на избирателните списъци и твърдото отстояване на идеята, че не трябва да има възможност за дописване в тях в деня на вота, от Венецианската комисия искат премахването и на т.нар "забранителни списъци". Според експертите подобна практика е "проблематична" и е била разкритикувана още през 2011 година.

В забранителните списъци, обаче попадат онези избиратели, които са ограничени заради изискването за уседналост на местни избори. По този начин, ако искат да се съобразят със становището на ПАСЕ, вносителите на новия изборен закон от БСП ще трябва да се откажат от нормата за уседналост.

"Те просто не могат да разберат нашата реалност, с пристигащите автобуси от Турция и гласуването под строй. Затова си мислят, че такива списъци е "нещо лошо", коментираха неофициално депутати, според които няма как тази препоръка на експертите към ПАСЕ да бъде приета.

От Венецианската комисия настояват и за възможност затворниците да получат право да гласуват. Този проблем обаче е на конституционно ниво и може да бъде разрешен с промени не в кодекса, а в основния закон.

Друга критика към новия кодекс също засяга конституцията – изискването да се разшири кръгът от лица, които могат да оспорват изборните резултати. Според основния закон оспорването е пред Конституционния съд, който може да бъде сезиран само от поне една пета от депутатите, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Без "фундаментални промени" година преди избори

От становището на Венецианската комисия става ясно, че според ескепртите към ПАСЕ е недопустимо "фундаментални промени" в изборното законодателство да се правят най-малко година преди вот. По тази причина от консултативния орган препоръчват новите правила да не важат за изборите за Европейски парламент в края на месец май.

Тълкуванието на Мая Манолова, обаче е различо и тя смята, че няма проблем новият закон да влезе в сила веднага. "Фундаментални промени на практика няма - машинното гласуване само може да се сметне за такава, но то ще бъде ескеприментално", заяви пред Mediapool Манолова.

Според от ПАСЕ имат предвид утежняващи за вота норми. "Да, не можем да въведем година преди избори вдигане на прага за влизане в НС, или да увеличим драстично броя на подписите за регистрацията на кандидат. Ние такива промени, обаче не сме правили", коментира още юристката.

Споделяне

Още по темата

Още от България