Изборният триумф в Бавария отваря всички възможности за Едмунд Щойбер

На регионалните избори в Бавария имаше трима и половина победители и двама победени. Победителите са ХСС (Християнсоциалният съюз) и още веднъж ХСС и неговият лидер баварският министър-председател Едмунд Щойбер. Половинката победител е Партията на Зелените. Победените, чието поражение е явно и съкрушително, са Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и - което не бива да се забравя - Свободната демократическа партия (СвДП), която се превърна междувременно почти в партия-сянка и в Бавария.

Ефектът от тройната победа на ХСС бързо ще се почувства. След тези избори той още по-отчетливо от преди става държавната партия на Бавария. Обяснението за това положително е в особената нагласа на баварците. От друга страна обаче ХСС показва нагледно на всички останали партии как във време на структурни промени едновременно да модернизираш себе си и много успешно да създаваш у избирателите впечатление, че точно ти олицетворяваш политически тези промени.

На федерално равнище партията на Щойбер получи след тези избори такава значимост в блока ХДС/ХСС, каквато нямаше и през най-добрите времена на покойния Франц Йозеф Щраус. Тази е втората победа на ХСС. Заслугата е на Щойбер, но принос има и шефката на ХДС Ангела Меркел.

С триумфа си в неделя Щойбер не само циментира позицията си на най-влиятелен регионален министър-председател. Ако реши, че Бавария му е малко, той би могъл да постигне почти всичко с изключение да стане председател на ХДС. След тази изборна победа креслото на федералния президент ще го блазни още по-малко от преди.

Ако социалдемократите и Зелените рухнат предсрочно в Берлин - например, ако части от ГСДП откажат да подкрепят канцлера за законите за реформата, ясно е, че Щойбер ще е кандидатът на ХДС/ХСС за наследството на Шрьодер. Най-късно от неделя Ангела Меркел трябва да очаква, че на редовните парламентарни избори през 2006 г. кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС може да е пак Щойбер.

Макар, че до тогава Щойбер ще е навлязъл в пенсионна възраст, на него не му се налага да доказва какво може и дали го може. Меркел, обратно, все още е лидер с изпитателен срок. Като председателка на ХДС досега тя още не е успяла да се наложи като ясен "номер едно" на своята партия, камо ли пък на ХДС/ХСС.

Оспорвана е и като шефка на парламентарната група на блока. В преките схватки с Шрьодер тя събужда изумление и на моменти дори съжаление, както например на последните дебати по бюджета.

Щойбер е в положение да изчаква какво ще се случи, докато Меркел трябва да внимава да не се случи нещо с нея.

Федералното ръководство на ГСДП се опитва да омаловажи катастрофата в Бавария като етнологически обусловено изключение.

В действителност обаче за Шрьодер тя в известен смисъл е повторение на изборната загуба в Долна Саксония. Да, социалдемократите загубиха в Бавария с толкова много повече, отколкото в предишни избори, заради своя контракандидат. От друга страна, с вота си баварците показаха в аванс какъв ще бъде техният отговор и на въпроса на Шрьодер "той или аз".

Доверието към канцлера е в криза - в собствената му партия, на федерално равнище и в провинциите. Следващата стъпка в тази криза ще бъдат гласуванията в Бундестага по пакета от закони за реформата План 2010. Ако тънкото мнозинство на канцлера се издъни дори само по един от тези закони, покривът ще пламне. И Едмунд Щойбер е на разположение - естествено не като огнеборец.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?