"Прозрачност без граници":

Изборният туризъм съсредоточен в най-богатите и най-бедните региони у нас

Огнян Минчев: Да бъдат наказани онези, които организират и плащат за тези адресни регистрации

Изборният туризъм съсредоточен в най-богатите и най-бедните региони у нас

Натискът за масови промени в адресни регистрации се е съсредоточил в две крайности. Според новите регистрации по настоящ адрес от началото на 2015 година досега може да се смята, че изборен туризъм ще има основни в два типа райони. Такива изводи могат да се направят от информационния бюлетин на "Прозрачност без граници", свързан с предстоящия вот.

В документа, озаглавен "Общини на прицел" изследователите правят извод, че натискът за много регистрации по настоящ адрес се случва в икономически развити райони, свързани с туризъм, търговия и логистика в близост до София.

Другите общини с осезаем ръст на новите адресни регистрации са в региони, които са в икономическа безизходица и основният ресурс за икономическа активност е достъпът до природни ресурси като горски фонд, земеделски площи и т.н. (основно в северозападната част на страната), уточняват от "Прозрачност без граници".

Докладът обобщава, че най-много промени в регистрациите по настоящ адрес са извършени в София област, Видин, Монтана, Хасково, Варна, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик.

"Докато за области, като София област, Варна и Бургас може да се намерят формални икономически мотиви за подобен избор на гражданите (временна сезонна заетост), то данните за райони като Видин, Монтана, Хасково, Кюстендил водят до извод, че същинските мотиви за промяната са политически - промяна в изборните резултати в съответните населени места", отчитат експертите.

От анализа на данните става ясно, че в местен мащаб се открояват тревожни тенденции, които показват висока степен на организираност на процеса по смяна на адресните регистрации в някои населени места.

В 98 от общо 265 общини са извършени значителни промени в регистрациите по настоящ адрес, като за различните общини увеличението варира от 2 до 23 пъти, в сравнение с миналата година.

"Водещи" позиции в негативната класация заемат общините Грамада (обл. Видин) и Трекляно (обл. Кюстендил), където броят на новорегистрираните жители надвишава повече от 20 пъти броя за същия период на 2014 година. Между 10 и 15 пъти се е увеличил броят на новите регистрации в общини Борован (обл. Враца), Бобошево (обл. Кюстендил), Макреш (обл. Видин), Кресна (обл. Благоевград) и Горна Малина (Софийска обл.). Осем пъти повече граждани са регистрирани в община Бойница (обл. Видин), общ. Ковачевци (обл. Перник) и общ. Ружинци (обл. Видин).

Посочените данни отразяват ясно очертана тенденция за мобилизиране на избиратели, което цели промяна в изборните резултати и превземане на институциите на местната власт чрез използване на привидно легитимни механизми.

Според анализа на "Прозрачност без граници", които са съпоставили данните от регистъра за гражданска регистрация, поддържан от ГРАО, и данните от последното преброяване на Националния статистически институт (2011 г.) някои от общините броят на новорегистрираните жители надвишава повече от половината от хората с избирателни права.

"В тези общини е създаден потенциал за съществено въздействие върху изборните резултати, което може да предопредели избора на кметове и общински съветници, включително и да доведе до превземане на местната власт" от кандидати, които не разполагат с каквато и да било обществена подкрепа, предупреждават от организацията.

За да се противодейства на тенденцията експертите препоръчват приемане на промени в Закона за гражданската регистрация, които предвиждат служебна отмяна на адресите, извършени в нарушение на нормативната уредба и налагане на санкции на длъжностните лица, които са извършили регистрация в нарушение на закона

От "Прозрачност без граници" препоръчват още механизми за обмен на информация и взаимодействие между всички институции, които имат контролни правомощия.

Огнян Минчев: Да бъдат наказани онези, които организират и плащат

Политологът Огнян Минчев, който е председател на управата на "Прозрачност без граници", коментира в сряда пред БНР, че проверката на прокуратурата за завишения брой регистрации в някои населени места.

"Нямам завишени очаквания към прокуратурата. Не зная дали ще накаже тези, които са се регистрирали, а и не зная дали е необходимо тези хора, които са регистрирани на други места, да бъдат наказвани. Убеден съм, че една значителна част от тях са регистрирани без тяхно знание или без да им бъде обяснено това преместване на регистрация. От наказание или поне от ограничение се нуждаят тези фактори, тези организирани интереси – корпоративни и политически, които организират, плащат и правят тези регистрации", заяви той.

Според него в момента чрез фалшивите регистрации върви разпределение на микрополитическо равнище: "На определени места в страната е установен нелегитимен контрол от определени сили, които на практика са подменили вота на хората със своите собствени аранжирани злоупотреби с избирателните процедури и са разширили своята власт до степен, която трудно можем да ограничаваме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?