Институтът за развитие на публичната среда:

Изборният закон да въведе задължителна преференция и регионални преброителни центрове

В Изборния кодекс да се запише задължително преференциално гласуване и въвеждане на регионални преброителни центрове. Това са някои от препоръките на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), представени в петък и направени на базата на изводите от наблюденията на института върху евроизборите.

Задължителната преференция ще даде възможност на хората да пренареждат листите - на сегашните избори определено имаше интерес към преференциалния вот, 26 на сто от гласоподавателите са я използвали, каза Антоанета Цонева от ИРПС.

Резултатът е размествания в листите на 11 партии и коалиции и 34 кандидати са преминали петпроцентовата бариера, независимо дали това се отнася за партията като цяло, допълни тя.

По думите ѝ въвеждането на регионалните преброителни центрове (РПЦ), за което настояват много неправителствени организации, освен института, ще ограничи броя на наблюдателите, тъй като ще лиши от аргументи гласовете, които твърдят, че всяка партия трябва да бъде представена във всяка секция. С РПЦ също ще бъде прецезирано и броенето на изборните книжа.

На евроизборите те са били над 60 000 и са регистрирани от 36 организации, 19 от които нямат сайтове. А сайтовете са възможност да се проследят опитът и капацитетът им, коментира Цонева. Тя смята, че наблюдателите трябва да обявяват публично обученията си и резултатите от наблюденията.

Не е необходима и фигурата на представител на политическа партия, защото не се различава от застъпника, смятат от организацията.


От ИРПС предлагат още ЦИК да бъде от 9-11 професионалисти и да отпаднат партийните квоти.

Злоупотреба с лични данни в подписките за партии и кандидати, непрозрачност в дейността на ЦИК и липса на диалог с Обществения съвет към нея, са сред изводите на института.

Друг негов извод е, че има интерес към машинното гласуване - 32 на сто от явилите се в стоте секции с такава възможност са я използвали.

Цонева обясни, че е улеснено разкриването на изборни секции в чужбина. Това е добра възможност за българите там да гласуват, но същевременно и за злоупотреби, което показва необходимостта от по-активна роля на представителите на държавата на място, коментираха от института.

Според наблюденията им медиите са продължили да не отбелязват категорично платените предизборни материали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?