Изборно поражение за Меркел след решението за подпомагане на Гърция

Изборно поражение за Меркел след решението за подпомагане на Гърция

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел изгуби изборите за провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Резкият спад в подкрепата за партията на християндемократите на Меркел и коалиционните ѝ партньори ще доведе до загуба на крехкото им мнозинство в горната камара на парламента.

Предизборната кампания бе затъмнена от решението на федералното правителство да участва в плана за спасяване на Гърция. В същото време много населени места в Северен Рейн-Вестфалия са на ръба на банкрута.

Окончателните резултати показват, че Християндемократическият съюз на Меркел печели 34.6%, а съюзниците им Партия на свободните демократи – 6.7%.

Социалдемократите, които са основната опозиционна сила в страната, вземат 34.5%, Зелените – 12.1%, а Лявата партия – 5.6%.

Северен Рейн-Вестфалия, която е най-многобройната провинция в Германия (18 милиона жители) и индустриално сърце на страната, е ключов индикатор за политическите нагласи в национален план.

"Няма какво да коментираме - претърпяхме горчиво поражение", бе лаконичният коментар на Ангела Меркел в понеделник. Тя подчерта, че сега е необходимо управляващата коалиция да определи ясно своите приоритети. На първо място, това означава, че не можем да намалим данъците в близко бъдеще, даде да се разбере Меркел.

Тя уточни, че има предвид период, който обхваща най-малко следващите две години. "Приоритет ще стане консолидирането на бюджета", допълни федералният канцлер. Въвеждането на големи данъчни намаления бе ключов приоритет на по-малкия партньор в управляващата коалиция – свободните демократи. Опозиционните партии обаче са против предприемането на такава мярка и те вече са способни да го блокират в горната камара на федералния парламент - Бундесратът.

Външният министър Гидо Вестервеле, който също е вицеканцлер и лидер на Свободните демократи, определи загубата като предупредителен изстрел за управляващите партии. "Трябва да положим усилия за върнем загубеното доверие", заяви той.

Не е ясно каква коалиция или съюз ще оглави Северен Рейн-Вестфалия след неделните избори. ХДС получава 67 места в местния парламент, а партньорите им от ПСД -13 места. СДП също има 67 места. Зелените вземат 23, а Лявата партия – 11.

На национално ниво обаче резултатите означават, Меркел губи автоматичното мнозинство в горната камара на парламента и оттук нататък трябва да разчита на опозиционна подкрепа за прокарване на решенията си.

Това застрашава реализирането на дългоочакваните данъчни съкращения, както и реформите в здравната система.

Меркел водеше кампания в провинцията буквално до последната минута, опитвайки се да предотврати резултата, който бе прогнозиран от социологическите проучвания.

Значителният спад за ХДС от 10 процента спрямо резултатите от предишните избори през 2005 г. обаче бе по-голям от прогнозирания и доведе до най-слабите резултати на християндемократите в тази провинция за следвоенния период.

Кампанията бе доминирана от икономическата криза, а опозицията обвини Меркел, че иска да отложи непопулярното решение за финансово подпомагане на Гърция, докато отминат изборите.

Общините в Северен Рейн-Вестфалия са затънали в дългове, поради което се стигна до повишение на таксите за детски градини. Има опасност от затваряне на библиотеки, плувни басейни и театри.

Огромното мнозинство от германците беше против отпускането на финансова помощ на силно задлъжнялото гръцко правителство, но Меркел прокара германския принос в пакета от 110 милиарда евро през парламента миналата седмица. "Ангела Меркел бе наказана от избирателите за колебанието ѝ относно финансовата помощ за Гърция", пише британският в. "Гардиън".

Меркел бе обвинена, че е забавила решението за спасителния план за Гърция от страх да не настрои против себе си гласоподавателите в Северен Рейн-Вестфалия. Всъщност именно усещането, че е проявила колебание вероятно допринесе за загубата на ХДС, както и местен скандал за партийно финансиране. Откакто се съгласи да отпусне финансова помощ за Гърция преди седмица, рейингът на Меркел спадна с 6 процентни пункта, пише в. "Таймс". Досега християндемократите, дори когато вземаха непопулярни решения, можеха да разчитат на личния рейтинг на Меркел за постигане на високи изборни резултати, но той вече се срива, отбелязва вестникът.

"Северен Рейн-Вестфалия винаги е била знакова за ставащото в националната политика", заявява пред "Таймс" политологът Карл-Рудолф Корте. Затова и анализаторите допускат, че управлението на канцлера е достигнало връхната си точка и след тези избори вече тръгва в низходяща посока, пише вестникът. В тази връзка френският в. "Фигаро" припомня, че през 2005 г. ХДС и ПСД- либерали сложиха край на 40 години власт на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия. Поражението на социалдемократите накара тогавашния канцлер Герхард Шрьодер да организира предсрочни федерални избори, които доведоха Ангела Меркел на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят