Избраха новия шеф на Здравната каса

Димитър Петров е новият шеф на здравната каса. Той е член на Управителния съвет на Националната здраноосигурителна каса /НЗОК/ и експерт от парламентарната комисия по здравеопазване.

Комисията по избор на директор класира Петров, след което УС на касата с шест гласа "за" и един "въздържал се" потвърди решението на комисията.

Димитър Петров до седмица трябва да сключи с НЗОК тригодишен договор за управление.

Пред журналисти Петров заяви, че през т. г. ще трябва да се замени сегашната система на касата - тип административно бюджетиране, със система на управление на риск и приоритети. По този начин според него ще бъдат използвани по-добре финансите на касата.

"Ще заменим лимитирането на талони с индикативни стандарти за изпълнителите на медицинска помощ, ще предложим и при лабораторните изследвания също да има регулиране по индивидуални стандарти, за да няма лимит", каза още Петров.

Димитър Петров е роден през 1961 г. в Търговище. Завършил е Висшия медицински институт във Варна. Магистър е по здравна политика и управление на здравеопазването. Има специалност по вътрешни болести. От 1997 до 2001 г. е народен представител в 38-то народно събрание. От август 2001 г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?