Избран е чернокож кмет в град на Словения

Словения избра първия чернокож кмет,  имигрант от Африка, известен като "Обама от Пиран". Това предадоха в понеделник световните агенции.

54-годишният ганаец Питър Босман, членуващ в управляващата партия "Социалдемократи", всъщност е първият чернокож кмет не само в Словения, но и в цяла Източна Европа. Той спечели втория тур на местните избори в живописния град Пиран в неделя с 51.4% от гласовете.

Босман идва в Словения преди 33 години, за да учи медицина. Той смятал, че след като завърши следването си, ще се върне в Гана, но се оженил за състудентка хърватка и получил първата си работа като лекар на туристите, посещаващи словенското крайбрежие. Днес той има частна практика. Бил е член на общинския съвет в Пиран.

Пиран е китно градче с около 17 хил. жители, разположено в малък залив на Адриатическо море, и основният му източник на приходи е туризмът. Програмата на Босман включваше въвеждане на електромобили и насърчаване на пазаруването по интернет, за да се преодолее проблемът с малкото магазини в града. Босман обеща да се бори за построяване на летище в Пиран, както и на игрище за голф, за да се насърчи туризмът.

Споделяне

Още от Европа