Избран е строителят на 16 км от "Хемус" срещу близо 120 млн. лв.

Избран е строителят на 16 км от "Хемус" срещу близо 120 млн. лв.

Пътната агенция е избрала изпълнителят за проектирането и строителството на 16.3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между пътните възли "Белокопитово“ и "Буховци“ в посока Търговище.

Това е ДЗЗД "Хемус 16320“, в което участват: "Инфра Експерт“ ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море“ АД и "Трансконсулт-22 ООД. То е класирано на първо място с цена от 119 785 000 лв. без ДДС при обявена прогнозна стойност на обществената поръчка от 133 млн. лв.

Неговата оферта обаче не е най-ниската от допуснатите до финалната права за оценка четири от общо осем подадени предложения. Най-малко пари за отсечката искаше фирмата "Хемус Изток - 2016" ДЗЗД – близо 100 млн. лв. без ДДС. В нея влизат "ПСТ Груп" ЕАД и "ОРС инфраструктура" ООД, които са свързвани с депутата от .ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка.

Другите две предложения бяха за 117.4 млн. лв. и за близо 130 млн. лв.

От Агенция "Пътна инфраструктура", която ще се построи участъка с пари от републиканския бюджет, не обясняват защо е била предпочетена третата по изгодна цена оферта.

Ако няма обжалвания на избора и някаква промяна, предпочетеният изпълнител ще има 910 дни за завършването на обекта. От дадения срок 180 дни са предвидени за проектиране на участъка, а 730 дни трябва да продължи строителството.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел „Буховци“ за връзка с третокласния път Мировец - Певец, на нова връзка с пътяШумен - Търговище при пътен възел "Белокопитово“, на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?