Избраната от Тръмп за постоянен представител на САЩ в ООН се отказа по семейни причини

 Хедър Науърт

Хедър Науърт, избрана от президента Доналд Тръмп за поста посланик на САЩ в ООН, оттегли кандидатурата си по семейни причини, съобщи късно снощи в събота Държавният департамент.

"Последните два месеца бяха изтощителни за моето семейство и затова в интерес на семейството си аз се оттеглям", заяви Науърт. Изявлението, публикувано от Държавния департамент, не уточнява трудностите за семейството, но "Вашингтон пост" писа, че съпругът и децата на Науърт са останали в Ню Йорк, докато тя работеше във Вашингтон като говорител на Държавния департамент, предаде БТА.


Според анонимен източник, цитиран от Ройтерс, тя се отказва, защото е имала бавачка, която пребивавала легално в САЩ, но нямала необходимата работна виза.

Шефът на Държавния департамент Майк Помпейо заяви, че уважава решението на Науърт за поста в ООН и че тя отлично е изпълнявала задълженията си като член на екипа му. "За мен беше висока чест да служа в администрацията през последните две години и аз винаги ще бъда благодарна на президента, държавния секретар и моите колеги за подкрепата им", заяви Науърт.


Тя влезе в Държавния департамент като говорител през април 2017 г., когато Рекс Тилърсън беше държавен секретар, и се издигна в йерархията след като Тръмп уволни Тилърсън през март 2018 г. и Майк Помпейо го замени. Науърт, която не беше в добри отношения с Тилъръсън и обмисляше да напусне Държавния департамент, бе назначена за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за публичната дипломация след оставката му. Срокът на назначението изтече през октомври.

Науърт бе критикувана от демократите заради липсата на дипломатически опит. Тръмп обяви на 7 декември, че ще номинира бившата телевизионна водеща от консервативния тв канал Фокс Нюз за мястото на посланик Ники Хейли, която напусна поста в края на годината. Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, също имаше ограничен опит в международната политика.


Белият дом още не беше внесъл официално кандидатурата на Науърт в Сената.

Останалите страни членки на Съвета за сигурност с право на вето са представени от посланици с десетилетия външнополитическа работа, отбелязва Ройтерс.

"Тя очевидно не е квалифицирана за тази работа, но изглежда тия дни най-важната квалификация е да се показваш по телевизионния екран на Доналд Тръмп", беше казал сенаторът демократ Крис Мърфи за Науърт по Си Ен Ен през декември.

Държавният департамент заяви, че Тръмп ще посочи нов кандидат "скоро".

Американският посланик в Германия Ричард Гренел, преди това най-дългогодишният говорител на мисията на САЩ в ООН, е сред възможните кандидати, заяви информиран източник за Ройтерс. Гренел е спорна личност в Германия. Той си навлече критики от германски депутати, след като през юни 2018 г. заяви в интервю за десния сайт "Брайтбарт Нюз", че "абсолютно желае" да съдейства и други консерватори да дойдат на власт из цяла Европа.

Споделяне

Още от Свят