Избраните за кметове депутати напуснаха парламента

Избраните за кметове депутати напуснаха парламента

Шестимата депутати на ГЕРБ, избрани на балотажа на 1 ноември за кметове, напуснаха парламента.

Народното събрание освободи днес по тяхно искане Вяра Церовска – кмет на Перник, Любомир Христов – кмет на Шумен, Дарин Димитров – кмет на Търговище, Корнелия Маринова – кмет на Ловеч, Валентин Василев – кмет на Разград и Кирил Котев – кмет на Сандански.

Очаква се решение на Централната избирателна комисия за новите депутати, които ще положат клетва следващата седмица.

Вяра Церовска от Перник освобождава депутатското място за областния управител на Перник и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. Ако Соколова предпочете да остане управител на Пернишка област, тогава в парламента трябва да влезе преизбраният за втори мандат общински съветник в Радомир Светослав Кирилов, който е треньор по футбол, учител по физическо възпитание и изпълнителен директор на футболен клуб.

Мястото на Любимир Христов на депутат от Шумен също трябва да бъде заето от областния управител Донка Иванова. Тя обаче вече е депозирала отказа си, защото смята за дълг към съгражданите си да остане и да завърши започнатите дела като областен управител. В такъв случай депутатското кресло ще е за следваща в листата Селиме Мехмедова Кърджалиева - зам.-областен управител на Шумен, издигната от шуменското село Венец.

На мястото на Дарин Димитров в Търговище, където ГЕРБ има само едно депутатско място, влиза местният лидер на управляващата партия в Попово Стефан Иванов. Той беше кандидат за кмет в Попово, но загуби балотажа от досегашния кмет и основател на АБВ Людмил Веселинов, който спечели шести мандат.

Избраната за кмет на Ловеч Корнелия Маринова отваря място в парламента за Иван Миховски, бивш и новоизбран общински съветник в Троян. Миховски е инженер, управител на фирма за автомобилно оборудване.

Мястото на избрания за кмет на Разград Валентин Василев се освобождава за финансиста Михаил Парашкевов Тодоров. Той беше преизбран за общински съветник в Разград.

Новият кмет на Сандански Кирил Котев, който влезе в парламента чрез преференция - 9-ти в листата, освобождава място за бившия депутат от Благоевград Йордан Андонов. Той беше в парламента в първия управленски мандат на ГЕРБ.

ГЕРБ издигна още двама депутати за кандидат-кметове - Георги Андонов за Гоце Делчев и Силвия Хубенова - за Асеновград, но те не успяха да преборят претендентите на БСП.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?