Избухна бунт в багдадския затвор "Абу Гариб"

Затворници в "Абу Гариб" в Багдад са запалили огън и са нападнали пазачите си. Охраната е повикала на помощ иракски войници и американски хеликоптери, съобщи Асошиейтед прес в петък, цитирана от БТА.

Размириците са започнаха още в четвъртък, когато трима затворници подпалили килията си се опитали да избягат. Според иракските власти са пострадали трима пазачи и трима затворници.

Според депутатката Шатна ал Абуси обаче при сблъсъците в четвъртък са загинали двама затворници, а насилието е продължило и в петък. Абуси, която е член на комисията за човешките права, твърди, че затворниците са успели да се сдобият с автомат и искат да бъдат амнистирани. Делегация от министерството на човешките права преговаря с тях и се опитва да ги убеди да се предадат.

В Ирак има различни версии за причините за безредиците. Според една от тях сблъсъците започнали на религиозна основа между сунити и шиити, а според друга - защото на затворниците било отказано да ползват мобилни телефони.

Според шиитски депутати от политически блок, близък до радикалния духовник Муктада Садр, размириците били предизвикани от нечовешко отношение на затворническите власти към осъдените. Те призоваха за разследване на случая.

Затворът "Абу Гариб" се сдоби с печална слава, след като през 2004 г. бяха публикувани снимки как американски военни издевателстват над задържани. По това време затворът беше под американски контрол. Единайсет американски войници бяха осъдени във връзка със скандалните разкрития.

Споделяне

Още от Свят