Избухнала газова бутилка в Габрово изгори тежко баба, дядо и внуци

Избухнала газова бутилка в Габрово изгори тежко баба, дядо и внуци

Възрастна двойка и двамата им внуци са изгорени тежко при взрив на газова бутилка в Габрово. Четиримата са приети в русенската болница "Медика", съобщиха от лечебното заведение в четвъртък.

Инцидентът е станал предишния ден. Момче и момиче - на 17 и на 20 г., и техните баба и дядо - на 70- и на 73-годишна възраст, са били транспортирани с линейки от Габрово до клиниката в Русе.

И четиримата са с 30-40 процента изгаряния и са вдишали пушечни газове.

"Изгарянията са дълбоки. Локализирани са основно по лицето, ръцете и долните крайници", обясни проф. Огнян Хаджийски, началник на отделението по пластично-възстановителна хирургия в болницата. Той уточни, че трима от пациентите са на командно дишане.

Състоянието на момичето и момчето се оценява като тежко, а на възрастните - като критично, заради придружаващи заболявания.

Раните на пациентите са обработени, а през следващите дни предстои да бъде направена кожна пластика. От болницата съобщават, че е необходимо кръвопреливане и молят всеки, който желае да помогне на пострадалото семейство, да дари кръв, независимо от кръвната група, в центровете в Русе, Велико Търново и Габрово.

Освен пострадалото семейство от Габрово, в болницата "Медика Русе“ има още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени след инцидент с газова бутилка. Единият от тях е със 70% изгаряния станало преди 15 дни, а другия е с 40% изгаряния.

Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния след инцидент с газови бутилки, които са били лекувани амбулаторно.

"Обръщаме се към всички граждани, използващи газови уреди, със съвет да бъдат внимателни при работа с тях и да ги проверяват периодично при съответните органи“, каза проф. Хаджийски. Русе болница лекари Габрово газова бутилка тежко пострадали семейство взрив

Споделяне

Още от България