Избягалият президент на Киргизстан обвини опозицията в "антидържавен преврат"

Сваленият президент на Киргизстан Аскар Акаев в петък наруши мълчанието си и обвини опозицията, че е извършила "антиконституционен преврат".

Акаев, за когото се смята, че е напуснал страната предишния ден, отрече да е подавал оставка и заяви в изпратена по интеренет декларация до киргизката националната агенция КАБАР, че отсъствието му е само временно.

В Киргизстан действащият президент Курманбек Бакиев каза, че през юни ще се проведат нови избори.

В четвъртък опозиционните протести в Киригизстан срещу опорочените парламентарни избори достигнаха столицата Бишкек. Демонстранти завзеха сградата на правителството и по-късно опозиционни лидери съобщиха по телевизията, че властта е паднала.

Новото ръководство въведе полицейски час от шест вечерта до шест сутринта, за да възстанови реда в страната, предаде агенция Интерфакс, цитирайки неназован източник от вътрешното министерство.

В своето първо изявление след "нежната революция" в страната Акаев казва, че все още е президент.

"Неуправляемата и разрушителна вълна на анархията и погромите заля столицата и много райони на страната. Разбойническите действия се извършат от екстремисти под лъжливи революционни лозунги и призиви.

Слуховете за моята оставка от президентския пост са лъжливи и злонамерени", се казва в писмото на Акаев.

Той добавя, че е в чужбина само "временно".

Акаев, който е на власт от 1991 година, посочва, че разпоредил на полицейските органи да не използват сила срещу демонстрантите, които щурмуваха президентския дворец.

Той нарича опозицията "шепа безотговорни политически авантюристи и заговорници", тръгнали по "престъпния път на завземане на властта чрез силови действия".

По-рано Бакиев заяви пред насъбралото се множество в столицата Бишкек, че президентът го е назначил за президент и министър - председател.

Председателят на Конституционния съд в Киргизстан Чолпан Баеков потвърди, че назначението на Бакиев е легитимно и той има право да издава укази. "Акаев не е подписал заявление за напускане, но ако президентът е напуснал страната, той сам носи отговорност за това", обясни тя.

Руският президент Владимир Путин разкритикува "незаконната" смяна на властта и предложи убежище на Акаев, чието местонахождение остава тайна.

Путин обаче добави, че желае да си сътрудничи с новото киргизстанско ръководство.

Внезапното падане на Акаев, който е съюзник на Москва, явно завари Кремъл неподготвен, посочва кореспондентът на Би Би Си в руската столица.

Според непотвърдена информация, в четвъртък Акаев е отлетял за Москва, но решил да кацне в Казахстан, където се намира и в момента.

Новият президент заяви пред парламента, че изборите трябва да се проведат в срок от три месеца, съгласно действащата конституция.

Той посочи популярния опозиционен лидер Феликс Кулов като човека, възстановил реда и сигурността в страната, след метежната нощ на четвъртък срещу петък.

Лидерите на опозицията призоваха полиците да се върнат на работа.

В петък улиците на Бишкек са изглеждали спокойни, магазините и кафенетата са били отворени, макар че следите от плячкосването предишната нощ все още да личат.

Според съобщенията, трима души са убити, има палени сгради.

Протестите срещу Акаев и неговото правителството се разгърнаха в началото на седмицата, като опозицията обвини управляващите във фалшификация на вота. От общо 75 места в парламента, опозицията е спечелила едва 5-6, според официалните резултати.

ОССЕ обяви, че вотът не отговаря на демократичните стандарти, с което си навлече гнева на Москва.

Русия има военна база в бившата съветска република. Там сега има и американска военно-въздушна база.

Споделяне

Още от Свят