Избягалият в България британски педофил остава в ареста в Сливен

Роми протестираха в защита на Даниел Хъл, бил благодетел на махалата

Кадър от разследването на ВВС, в което Даниел Хъл (вляво) отрича пред репортера на медията (вдясно) да е педофил. Снимка: ВВС

Сливенският окръжен съд задържа за постоянно в ареста британския поданик Даниел Хъл, който е заподозрян в блудство с повече от две деца.

Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Сливен, по чието искане е взета мярката. Тя подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.

Ако британецът бъде признат за виновен, го грози затвор от 5 до 15 години.

43-годишният Даниел Хъл е обвинен за това, че в периода от януари до 11 септември 2019 г. в Сливен е извършил блудствени действия с четири момчета от града.

От окръжната прокуратура посочиха, че задържането на Хъл няма връзка с филма на Би Би Си, който разкрива историята му. Разследване на британската медия показа, че 581 души, осъдени в сексуални престъпления във Великобритания, са избягали от затвора или се укриват от полицията. Във филма има интервю с Хъл, който обаче отрича да е педофил.

По време на заседанието на окръжния съда десетки жители на квартал "Надежда" в Сливен протестираха пред Съдебната палата в подкрепа на британеца. Те настояваха мъжът, който се подвизава в техния квартал като проповедник, да бъде освободен.

"За три години Даниел промени квартала. Той е Божий човек, пастор – построи църква, грижи се за нашите деца, облича ги, храни ги", разказа пред бТВ мъж сред протестиращите. За хората в квартал "Надежда" Хъл е благодетел, който ги храни, облича и строи къщи. Родителите там твърдят, че никога не е посягал на децата им, нямали против и те да преспиват в молитвения дом.

От полицията в Сливен съобщиха, че арестът е извършен на 12 септември след двумесечна проверка по документиране на престъплението от служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и служители на ОДМВР-Сливен.

43-годишният мъж е задържан около 6 часа сутринта в дома си в сливенския квартал "Надежда", където е бил заварен в едно помещение в присъствието на шест момчета. Децата са отведени незабавно в РУ-Сливен и с тях е започната работа с инспектори от Детска педагогическа стая, психолог и разследващи полицаи.

От жилището и личния автомобил на задържания са иззети компютър, видеокамери и други вещи, имащи отношение към извършеното престъпление.

По информация на бТВ след излизането си от английски затвор, където е бил заради сексуална експлоатация на деца и детска порнография, Даниел Хъл не е уведомил полицията, че се мести на друг адрес – в България.

През 2018 г. окръжният съд в Сливен получава издадената европейска заповед за арест на пастора, но отказва да го предаде, защото според българското законодателство неуведомяването на полицията за новия му адрес не представлява нарушение или престъпление у нас.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?