Изчезна групата във Фейсбук, съживила скандала с къщата в Барселона

Изчезна групата във Фейсбук, съживила скандала с къщата в Барселона

В петък бе изтрита Фейсбук групата "Да спрем разграбването на България", публикувала два клипа и информация по скандала с къщата в Барселона, в който бе оплетен премиерът Бойко Борисов. Преди три дни анонимните администратори бяха обещали да пуснат трето видео, в което да разкажат за връзката на близкия до премиера Иван Саздов със скандала.

С двата публикувани клипа досега се изнесоха факти и твърдения, че премиерът Бойко Борисов и близки до него хора имат връзка с покупката на къща в Барселона, в която живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с дъщеря си Ема. Имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

Авторите на разследването обещаваха да проследят целия "път на милионите, които някой е осигурил, за да осигури на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона".

"Бащата на Борислава Йовчева е Георги Йовчев от Сандански. От обикновен работник в Барселона той изведнъж става управител на фирми с активи за милиони евро. След Борислава той е новият управител на фирма Numin invest SL, която е собственик на луксозната къща с оценка 2.9 милиона евро", разказваше публикуваният преди три дни видеоклип.

Георги Йовчев е управител и на още една фирма, която е регистрирана на същия адрес - Ema BGS. В тази фирма кипърската офшорка Palms enterprises и нейният пълномощник Силвия Илиева Николова са наляли общо 1.75 милиона евро в брой.

Представител на Palms enterprises в България е българският бизнесмен Йордан Христов, който е съпруг на Силвия Николова. Чрез Христов кипърската офшорка управлява "Спортни имоти Приморско" АД. В тази българска компания участва и близкия до премиера Иван Саздов от Банкя.

По-нататък разследването стига до Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов. В този тенис клуб Борисов често играе и провежда срещи, а двора на клуба има и негов паметник, издялан от дърво.

Второто видео приключва с обещание за трети епизод на разследването, в който ще бъде разказано кой е Иван Саздов - другото лице на Palms enterprises в България.

"Следите ще ни отведат до охраняваната от НСО улица "Лафонтен" в Банкя. Нали знаете кой живее там?", са последните изречения от видеото. Показана е къщата, която е буквално залепена за оградата на къщата на премиера Бойко Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът "Биволъ" публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче. Посочената тогава сума беше различна - 1.5 млн. евро.

Бойко Борисов отрича да има нещо общо с къщата в Барселона и някой от обитателите ѝ. Той отрече и през 2016 г., в разгара на "Яневагейт". Александър Чаушев, който е купил въпросната къща, също отрича връзка на Борисов, но отказва да разкаже подробности, защото "случаят е личен".

Споделяне

Още по темата

Още от България