Изчезнал преди 33 години съветски войник живее като лечител в Афганистан

Съветски войник, изчезнал през 1980 г., по време на войната в Афганистан, бе открит през февруари в западната афганистанска провинция Херат, където се препитава като лечител, съобщиха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на московско сдружение на ветераните и на агенция РИА Новости.

 

Бахретдин Хакимов, родом от Узбекистан, бил тежко ранен през септември 1980 г. при сражение на Червената армия в Афганистан.

 

Намерен и лекуван от местни хора, мъжът възприел получергарски начин на живот, приел афганистанско име, и след като изучил целебните свойства на билките, станал лечител.

 

Сега той се казва Шейх Абдула, но предишното му име е Бахретдин Хакимов от Самарканд, Узбекистан, каза тази седмица на пресконференция в Москва заместник-директорът на сдружението на ветераните Александър Лаврентиев. Бившият войник е бил женен, но жена му е починала. Няма деца.

 

Мъжът няма лични документи и едва говори руски език, макар че разбира. Той обаче помни много добре имената на членовете на семейството си и къде е живеел, преди да отиде в армията. Асоциацията на ветераните от Афганистан е успяла да открие 29-има войници с неизвестна съдба, но близо 260 съветски войници, били се в Афганистан, остават в неизвестност. 

 

Лаврентиев отбеляза, че седем от хората, с които е установен контакт, са пожелали да останат в Афганистан.

 

Близо 15 000 съветски военнослужещи загинаха в кървавата десетгодишна война, започнала след нахлуването на съветските войски в подкрепа на комунистическото правителство в Кабул, срещу въоръжаваните от САЩ ислямистки муджахидини, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят