Изчезнали са 319 млн. лв. от Здравната каса

Изчезнали са 319 млн. лв. от Здравната каса

Българският лекарски съюз (БЛС) внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезнали от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2009 г. 319 млн. лв. Това съобщиха от съсловната организация в четвъртък.

Според БЛС от средствата за здравно осигуряване, събирани от Националната агенция по приходите (НАП) от граждани и юридически лица, липсват около 319 млн. лева. Тези задължителни вноски би следвало да са част от бюджета на НЗОК за 2009 г., но не фигурират там. Според съюза парите са отклонени неправомерно и не са използвани за заплащане на здравни грижи, каквото е тяхното предназначение.

При представянето на отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година стана ясно, че макар планираните разходи да са 2 071 182 000, реално са били изплатени 1 752 776 000. Това е станало въпреки, че от здравни вноски са били събрани 2 472 943 000 и е имало пари да се плати за реално извършените дейности. Разликата между платеното и заложеното според бюджета представлява въпросните близо 319 млн. лева, заради които БЛС сезира прокуратурата.

Според съсловната организация, незаконното поведение на длъжностни лица от Министерството на финансите и на длъжностни лица от НЗОК е в грубо противоречие с чл. 22 от Закона за здравното осигуряване, който предвижда, че бюджетът на НЗОК е основен финансов план за набиране и разходване на паричните средства на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.
Лекарите смятат, че трябва да се търси отговорност за престъпление по служба – превишаване на власт и права по смисъла на чл. 282 от Наказателния кодекс.

В същото време отчетът за бюджета на НЗОК за миналата година влезе за обсъждане в пленарна зала. Депутатите се разделиха за това дали шефката на здравната каса Нели Нешева трябва да присъства в зала. Разногласия възникнаха дори в редиците на ГЕРБ, но в крайна сметка след гласуване и прегласуване се реши Нешева да бъде извикана в парламента. Поради това точката беше отложена до идването ѝ.

Нешева отрече да са изчезнали пари от бюджета на касата. “Когато останат пари от оперативния резерв, те автоматично отиват в излишъка на касата, който е част от консолидирания резерв на държавата“, бе нейното обяснение.

Споделяне

Още по темата

Още от България