Изчезнали са заловените от Перата със "свински опашки" хора

Петър Низамов-Перата

От юни са в неизвестност вързаните със "свински опашки" хора от клипа на бургаския "ловец" на бежанци Петър Низамов – Перата. Това стана ясно на първото заседание по делото срещу него, което се гледа пред Районния съд в Бургас.

След ареста на Перата афганистанците, които били трима, са преместени в транзитния център за мигранти в село Пъстрогор. Те обаче самоволно го напуснали още през юни и оттогава са обявени за общодържавно издирване.

Въпреки отсъствието им съдът даде ход на делото с разпит на свидетели и приемане на част от експертизите. Няма наранявания по телата на потърпевшите, свинските опашки не са били много затегнати, тъй като са оставили следи само от едната страна на ръцете им, сочи медицинското становище.

Перата говори пред медиите преди началото на съдебното заседание. "На фона на това, което се случва в Харманли, този процес е ирония", каза той.

"На едното място българите се опитват да се защитят със зъби и нокти, от години не могат да излязат след шест часа вечерта и живеят в страх, а в същото време един човек, който е заловил доказани престъпници, преминали незаконно границата, в момента го разкарват по съдебните зали", коментира Перата.

Делото е за действията на Перата и хората му на 10 април в района на Малко Търново. В местността "Киров гроб" в Странджа той задържал тримата афганистанци Исхаки, Доост и Саадат. В крайна сметка той е обвинен за противозаконно задържане. В дома му е открит и 1 грам марихуана, за което също бе обвинен.

От версията на прокуратурата се разбира, че Перата и неизвестен човек с маска свалили на земята тримата мигранти. Перата държал в едната си ръка газов пистолет, а в другата мачете. Афганистанците били претърсени, но в тях не са намерени ценни вещи. Низамов и лицето с маската, започнали да разпитват хората дали имат "мъни“ (пари) и "телефон", но и тримата афганистанци нямали в себе си ценни вещи. Този тормоз продължил около половин час.

За намеренията на Низамов говорят установените от прокуратурата данни, че след щателното претърсване мигрантите били освободени. Перата само им казал да отиват към Турция. Въпреки че е разполагал с мобилен телефон, Низамов, както и останалите лица, не са уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани.

Тримата мигранти първоначално тръгнали обратно към границата, но след като българите се скрили от погледа им, се оправили отново към вътрешността на страната.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?