Изчезналите "братя" Галеви са обвинени за пране на 35.5 млн. лв.

Изчезналите "братя" Галеви са обвинени за пране на 35.5 млн. лв.

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като "братя" Галеви, са обвинени като лидери на престъпна група за изпиране на 35.5 млн. лева, обявиха от Специализираната прокуратура в понеделник.

Прочутите дупнишки "братя" са в неизвестност от близо месец, след като бяха окончателно съдени на по пет години затвор за рекет и изнудване. Те така и не бяха въдворени в затвора, а властите така и не намериха виновник за ситуацията.

Индикациите, че срещу двамата се води ново дело, този път за пране на пари, дойдоха от акцията в Дупница преди седмица, когато бяха претърсени офисите на двамата и резиденцията им в Ресилово. В момента Пламен Галев и Ангел Христов се издирват чрез Интерпол.  От прокуратурата заявиха за Mediapool, че делото за пране на пари е започнало след осъдителните присъди за рекет и изнудване, които са дали доказателства за доказване на престъпен произход на парите, с които Галеви са оперирали.

Новите обвинения срещу тях са за извършването на множество банкови преводи в чужбина чрез използването на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери. Българските власти са провели разследването заедно с американското ФБР.

Освен Галеви като членове на групата до момента са привлечени Методи Ковачев и Христинка Ангелова. Докато Ковачев се води шеф на фирма, регистрирана като едноличен търговец, то Ангелова се води управляваща на офшорната компания "Макса лимитед", регистрирана на британските Виржински острови.

От специализираната прокуратура съобщават, че се издирват и други лица, участвали в престъпната организация.

Според събраните до този момент данни Галев и Христов са организирали групата през 2003 година, а тя е функционирала до 2010 година. Паричните преводи и изпирането на сумите е извършвано от София и Дупница.

От януари 2003 година до март 2004 година братя Галеви и Христина Ангелова са склонили Методи Ковачев да преведе 576 779 лева от сметките на транспортната фирма "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки.

Преводите са направени с подправени договори за покупка и внос на стоки в страната. Фирмата в момента не съществува, но според правните регистри последният ѝ собственик е бил Любен Любенов.

Прането на 35-те милиона лева, според държавното обвинение е извършено от април 2004 г. до края на 2010 г. в София, Дупница и в чужбина. Подбудител на помагач на Галев и Христов се явява отново Христинка Ангелова, а физически извършител на престъплението отново е Методи Ковачев, съобщават от прокуратурата.

Той е извършил множество преводи от български банки към банки в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай, като е знаел или предполагал, че въпросните 35.5 милиона лева са придобити чрез престъпление, съобщават от прокуратурата.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност. Методи Ковачев е с най-леката мярка за неотклонение "подписка", с каквато бяха и Галеви, преди да изчезнат. Христинка Ангелова е пусната под гаранция от 5000 лв.

Премиерът Бойко Борисов се изказа по темата като поздрави "колегите от МВР и американските партньори" за новите обвинения срещу братя Галеви. "Понеже знам, че гледат телевизия тези, които се крият: Преди няколко дни имахме скъпи гости – ще ни помогнат, ще ги издирим. По-добре да се прибират, и да отидат в съда, за да си доказват вината или невинността", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България