Изчезналият малазийски самолет може да се е разпаднал във въздуха

Снимка от предполагаемите отломки на изчезналия самолет бе пеблукавана на сайта на витенамското министерство на информацията.

Основната версия, по която работят разследващите изчезването на малазийски самолет с 239 души на борда е, че машината се е разпаднала във въздуха. Това съобщи високопоставен източник от издирвателния екип в неделя, повече от 36 часа след като самолетът "Боинг-777-200" е в неизвестност.

В операцията по издирването вече участват 40 кораба и 34 самолета от Виетнам, Малайзия, Сингапур, Китай, Филипините и Австралия.

Самолет на виетнамските ВВС е открил отломки, която вероятно е от изчезналия самолет, съобщи виетнамското министерство на информацията. Смята се, че останките са от вътрешна врата и парче от опашката на машината.

В същото време високопоставен източник от участниците в издирвателната операция е заявил, че основната версия, по която се работи в момента е, че машината се е разпаднала във въздуха. Самолетът е изчезнал от радарите, когато е летял на височина от 10 км. Фактът, че почти 48 часа след изчезването не сме открили отломки, ни кара да смятаме, че машината се е разпаднала във въздуха, обявил източникът.

На въпрос за евентуална експлозия, като например бомба, той е казал, че засега няма такива доказателства и машината може да се разбила заради механичен проблем.


Малазийските власти заявиха, че усилията им са върху намирането на самолета и отказват да коментират хода на разследването.

Част от роднините на изчезналите пътници на лайнера са настанени в хотел "Лидо" в Пекин, в очакване на новини. Обяснихме на членовете на семействата, че след повече от трийсет часа без никакъв контакт със самолета, смятаме, че близките трябва да се подготвят за най-лошото, каза директорът на авикомпанията "Малайзия Еърлайнз" Хю Дънлийви.

По-рано в неделя се появиха предположения, базирани на сигнали от радара, че самолетът може да е обърнал в обратна посока от планирания маршрут малко преди да изчезне. Дотогава спасителните екипи не са успели да открият никакви отломки от самолет в района в Южнокитайско море, където се бяха появили петна от масло и се предполагаше, че това е мястото на катастрофата.

Предположенията бяха, че машината се е отклонила от курса си и може би се е насочила обратно към Куала Лумпур. Затова малайзийските спасителни екипи разшириха зоната на претърсване и към западните части на страната.

Разследващите освен това проверяват видеозаписи на двама пътници, за които се смята, че са се качили на самолета с откраднати паспорти. Петима пътници, които са се регистрирали за полета, не са се качили, информира той. Впоследствие багажът им е преместен.

Полет MH370 изчезна в Южнокитайско море в 2.40 часа местно време (20.40 часа българско време) в петък, след като излетя от Куала Лумпур на път за Пекин, където трябваше да кацне в 00.30 часа в събота българско време. Самолетът изчезна от екраните 19 минути след излитането. По данни на агенция Синхуа връзката е загубена, докато самолетът е летял над Виетнам. На борда е имало 154-ма пътници от Китай, 38 малайзийци, 7 индонезийци, шестима австралийци, петима индийци, четирима французи, трима граждани на САЩ, по двама новозеландци, украинци и канадци, по един от Русия, Италия, Холандия и Австрия.

Междувременно китайска телевизия съобщи, че семейството на китайски пътник от изчезналия "Боинг" е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти
се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета.


Телевизия "Пекин" обяви, че също се е обадила на телефона на мъжа и е успяла да се свърже, преди връзката да прекъсне. Повечето от пътниците на борда са китайци.

По-рано малайзийският министър на транспорта Хишамудин Хюсеин съобщи, че официално се разглежда хипотезата за терористичен акт. САЩ изпратиха в Малайзия група служители на Федералното бюро за разследване, които ще вземат участие в разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?