Изчезналият самолет е бил умишлено отклонен

Споредмалайзийския премиер обаче все още не е потвърдено, че става въпрос за отвличане

Изчезналият самолет е бил умишлено отклонен

Изчезването на самолета на малайзийските авиолинии е резултат от преднамерени действия, съобщи премиерът Наджиб Разак на пресконференция в събота.

Той обясни, че някой на борда умишлено е изключил комуникациите и проследяващите системи, обърнал е курса на самолета и след това той е продължил полета си 7 часа след изчезването му от радарите.

Малайзийският премиер каза, че траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока.

Той каза обаче, че засега не могат да бъдат потвърдени предположенията, че самолетът е бил отвлечен, и че все още се разследват всякакви версии за причините за отклоняването му от маршрута.

Операцията по издирването на изчезналия преди седмица  Боинг с 239 човека на борда в  Южно китайско море, където за първи път е бил изгубен контактът с него, ще бъде преустановена и усилията ще се съсредоточат в Индийския океан.

Сега властите се опитват да проследят самолета по два възможни коридора - северен от границата с Казахстан и Туркменистан към Северен Тайланд, и южен от Индонезия до южния Индийски океан.

Премиерът каза, че разширяването на зоната на издирвателните работи е основано на последни сателитни данни.

"Ясно е, че търсенето на самолета навлезе в нова фаза. Надяваме се новата информация да ни доближи до намирането му. Освен това ще фокусираме усилията си върху това кой и защо може да е установил контрол над самолета”, каза малайзийският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?