Изчезването на Иван Може уреди арест за Йоско и компания

Изчезването на Иван Може уреди арест за Йоско и компания

Подозираният от МВР за организатор на някои от знаковите разстрели и отвличания в страната през последните години Йосиф Йосифов – Йоско остава в ареста, реши във вторник Софийският окръжен съд. Той бе задържан заедно с Мариан Атанасов и Пламен Симеонов, които също остават зад решетките, по подозрение, че са отвлекли хърватина Иван Може в нощта срещу събота от заведение в град Сливница.

Йоско и Мариан направиха самопризнания, че наистина са набили Иван Може, след което са го захвърлили до жп прелез. Прокуратурата обаче ги обвини за “отвличане с цел лишаване от свобода”, а третият арестуван – Пламен Симеонов, също отговоря по това обвинение, въпреки че се появил при разследващите едва когато Йоско му се обадил, за да докара джипа, в който бил набит хърватинът.   

Може, който бе посочен от вътрешното министерство и прокуратурата като член на т.нар. хърватска група за мокри поръчки, получи оправдателни присъди от две съдебни инстанции за убийството на Асен Петров – Шаки, близък приятел на Йоско, и на полицая Кирил Живков.

Хърватинът е в неизвестност от три дни, като се тиражира версията, включително и от адвоката му, че вече не е между живите.

Прокуратурата поиска  постоянно задържане за Йоско, позовавайки се на свидетелските показания, на охранител в сливнишкото заведение, според когото един от хората на Йоско пребъркал Може за оръжие, след което хърватинът бил принуден да излезе навън. Обвиняемият бил в изпитателен срок за кражба на автомобил, имало и други незавършили съдебни производства срещу него. На свобода той може да се укрие и да извърши престъпление, обоснова тезата си обвинението.

Защитата на Йоско цитира свидетелски показания, в които се твърди, че Може сам предложил да излязат навън и да си говорят на спокойствие. След това - продължи адвокатът – Йоско, Мариан и Може се качили в джипа, поговорили си. Но клиентът му се ядосал и пребил хърватина, защото не му казал наистина ли е убил Шаки. “Г-н Йосифов е пребил Иван Може, но няма доказателства за отвличане”, пледира защитата, според която обвинението трябва да е по текстовете за телесна повреда,  не за отвличане.

“Не е ли тази случка удобна фасада Може да се укрие от правосъдието или от други хора, интересуващи се от заниманията му, докато не рисува комикси или не изучава винения пазар в България”, питаше защитата.

Докато Може бе подсъдим, адвокатът му обясняваше, че той е дошъл у нас, за да търгува с вино и икони, а в свободното си време да рисува комикси. МВР и прокуратурата обаче го свързаха с хърватската група за мокри поръчки на Робърт Матанич.

В показанията си пред съдия Йоско призна, че казал на Може "Махай се от тази държава, защото колкото пъти те видя, ще те пребивам". Тези думи, според адвоката му, може да са станали причина хърватинът да е напуснал страната.

Според защитата  споменатите от прокуратурата висящи производства срещу Йоско били, за да се използват при искането на мерки за неотклонение. “Тези дела са повече в медиите, отколкото в съдебната зала”, заяви юристът.

Без да е установено категорично отвлечен ли е Може, жив ли е, или не, трима души с лоши репутации остават в ареста, а прокуратурата тепърва ще доказва твърденията си.

Съдът прие, че обвиненията за отвличане са тежки, поради което на свобода има опасност от извършване на престъпление или укриване от правосъдието. Още повече, че тримата са имали нечисто съдебно минало.

Споделяне

Още от България