Издадени са първите 200 е-направления, още не е ясно колко лекари и лаборатории ги ползват

Издадени са първите 200 е-направления, още не е ясно колко лекари и лаборатории ги ползват

Първите 200 електронни направления за PCR тестове са били издадени от около 100 лични лекари към 11 часа във вторник, 1 декември, когато тази опция заработи официално. Нито Министерството на здравеопазването, нито "Информационно обслужване" обаче имат информация каква част от лекарите и лабораториите вече могат да работят с електронни направления. Начева каза обаче, че стотината лекари са равномерно разпределени на територията на страната и са много малко областите, от които няма издадени такива направления.

Преди ден общопрактикуващи лекари коментираха пред Mediapool, че повечето медици са пренастроили софтуерите си, но много от лабораториите все още не са и затова не могат да се издават електронни направления.

"Не мога да отговарям за всички софтуерни фирми, аз отговарям за централизирания модул, който МЗ е изградило с "Информационно обслужване". Всички софтуерни фирми са запознати как да го направят (актуализацията на софтуера) и вече е избор на лекарите и лабораториите да направят изменения в своите софтуери", каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя призова да се гледа хубавата възможност, която се дава занапред и това, че Covid-eпидемията е ускорила пускането на електронните направления, които иначе по план щяха да се забавят още. "Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка, която направихме в електронното здравеопазване, а именно първият опит да въведем електронното направление в областта на медико-диагностичните дейности", заяви тя.

От "Информационно обслужване" обясниха, че системата до вчера е била в тестови режим и от днес е в продукционен.

"Нека не забравяме, че това е нещо ново. Проблеми може да има както в самия софтуер на общопрактикуващите лекари, така и в централизираната част", казаха от компанията.

По повод един от проблемните моменти за лабораториите, че служителите им трябва да имат електронни подписи, от "Информационно обслужване" обясниха, че това е необходимо, за да се защитят личните данни на пациентите. Затова лекарите, които отпускат направленията и лабораториите, които ги изтеглят, трябва да удостоверяват това с електронен подпис.

Начева отново уточни, че когато PCR изследването е с направление и се плаща от НЗОК, пациентите не трябва да доплащат нищо. "Ако пациентът е самонасочил се или по собствено желание си прави тези изследвания, там вече хипотезите са най-различни", коментира тя.

Хартиеното направление също остава като опция.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?