Изданията "Труд" и марката заложени в ПИБ срещу 3.7 млн. евро

Договорът за залог е сключен в края на 2015 г.

Петьо Блъсков. Снимка: БГНЕС

Дружеството "Труд Медиа" на Петьо Блъсков, заедно с изданията с марката "Труд" са заложени в Първа инвестиционна банка (ПИБ) срещу 3.7 млн. евро. Това става ясно от договор за залог на търговското предприятие, който е публикуван в Търговския регистър. Първи новината съобщи "Капитал".

Срещу заема от 3.7 млн. е учреден залог в полза на банката върху правото на собственост на "Труд Медиа" и търговските марки - "Труд", "Дневен Труд", "Жълт Труд", "Седмичен Труд" и "Нощен труд". От всичките издания в момента излизат единствено вестниците "Труд" и "Жълт Труд".

Лихвата по заема е размер на базовия лихвен процент на ПИБ за евро, коригиран с коефициента на пазарната среда и увеличен с надбавка от 1.91%. Надбавката при просрочие на кредита е от 20 пункта.

Договорът за залог е сключен на 29 декември 2015 г., но е заверен нотариално на 6 януари тази година.

Това е последният етап от сделката по купуването на "Труд" от Блъсков от досегашния официален собственик Венелина Гочева. Продажбата му беше обявена още преди година и половина, но чак в края на 2015 г. започна видимото ѝ юридическо приключване.

В средата на декември от Търговския регистър стана ясно, че Петьо Блъсков е придобил през фирмата си "Блъсков медиа" дружеството "Труд медиа", което е създадено именно с цел прехвърлянето на "Труд".

Сделката предвиждаше собственикът на изданията - "Медиа холдинг", да му продаде търговските марки срещу 3.6 млн. евро, като в договора беше предвидено обезпечение за плащане на пълната цена.

От документите около събранието на директорите на "Медиа холдинг" ставаше ясно, че "Труд медиа" учредява в полза на "Медиа холдинг" първи по ред особен залог върху своя данъчен кредит за вземания в размер на 720 хил. евро по повод плащането на ДДС на цената от 3.6 млн. евро. А също така и трети поред залог върху самите прехвърлени марки на стойност 4.32 млн. евро.

Предишните два вероятно са в полза на Инвестбанк, която през 2012 г. финансира придобиването на медийната група от Венелина Гочева. Самото дружество "Медиа холдинг" също е заложено в полза на Инвестбанк срещу 15 млн. евро.

Видно от имотния регистър през последните девет години Петьо Блъсков, фирмите и семейството му са получили от ПИБ ипотечни кредити за 3.5 млн. лв.

Наскоро в. "Труд" премести редакцията си от Полиграфическия комбинат (собственост на дъщерно дружество на "Булгартабак") в офис на адрес ул. "Лъчезар Станчев" №7, където се намира Музеят на социалистическото изкуство, в близост до столичния КАТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?