Издател лъже за одобрен от МОН учебник по математика

Имуществена санкция от 5 хил. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на ЕТ „Архимед – Пламен Паскалев” заради разпространението на учебник по математика за V клас, за който издателят твърди, че е одобрен от министъра на образованието и науката. Това съобщиха от антимонополния орган в четвъртък.

Производството е образувано по молба на други двама издатели - „Просвета-София” и „Анубис”. И трите фирми са получили одобрение от Министерство на образованието и науката на предлаганите от тях учебници по математика за V клас, но санкционираното дружество е пуснала на пазара и черно-бял вариант в умален формат на своето одобрено издание. Върху  задната му корица е отпечатано „Учебникът по математика за 5 клас е разработен по новата учебна програма на МОН за 2006 г.”, което обаче не отговаряло на истината, съобщиха от КЗК.

Комисията счита, че действията на “Архимед-Пламен Паскалев” може да увредят интересите на неговите конкуренти и да въведат в заблуждение потребителите относно качествата на съответното учебно помагало.

Споделяне

Още от България