Издатели: Не трябва да има ограничения на броя на учебниците


Не трябва да има ограничения на броя на учебниците по предмет и те трябва да бъдат издавани от частни организации – от частни стопански субекти, в конкуренция помежду им. Това заяви Веселин Тодоров - председател на асоциацията "Българска книга", по повод на идеята на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова, че до завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега, да се избира между три.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища", обяви преди седмица министър Клисарова на среща с учители в Ивайловград.

Тодоров, цитиран от БТА, каза, че трябва да има нов Закон за училищното образование, за да бъдат пренаписани учебните програми и да се издадат нови учебници. Той посочи, че три поредни правителства не успяха да приемат такъв закон. Веселин Тодоров коментира, че дори и при "Живковизма" учебниците не са се издавали от Министерството на образованието, а от издателствата "Просвета" и "Техника".

Кина Андреева от издателство "Просвета" попита кой ще е този средностатистически ученик, за който ще е подходящ този един учебник, каквато е идеята на МОН. Така ще се влоши качеството на българското образование, а учителите ще са лишени от правото да избират подходящите учебници по предметите, посочи Андреева.

Според асоциацията "Българска книга" наложените европейски практики за избор и разпространение на учебници показват, че образованието е най-успешно там, където няма ограничение на броя на учебниците по предмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?