Издателите на "Труд" и "24 часа" призовани за повдигане на обвинения

Любомир Павлов: Двама прокурори са взели 1 млн. лв. подкуп да ни атакуват

Любомир Павлов и Огнян Донев, Сн. БГНЕС

Разследването срещу съсобствениците на медийна група "България" Любомир Павлов и Огнян Донев е приключило преди седмица с мнение да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни престъпления, съобщи БНР в понеделник. По информация на Mediapool двамата трябва да се явят в следствената служба във вторник сутринта. Предстоящото дело ще е огромно предизвикателство за професионализма и независимостта българското правораздаване, след като изтекъл запис от разговор на Павлов разкри, че той без колебание използва медиите си, за да остане недосегаем от правосъдието, а в същото време твърди, че записът е изфабрикуван от противниковата медийна група и двама прокурори са взели 1 млн. лв. подкуп, за да образуват досъдебно производство срещу него.

Разследването започна по сигнал срещу Донев и Павлов за завземане на дялове в "Медийна група България Холдинг", издаваща "Труд", "24 часа" и още няколко седмичника и списания и притежаваща печатница и сграда. Медийната група придоби вестниците и печатницата от германската група ВАЦ, която се изтегли от България.

Сигналите срещу Донев и Павлов бяха подадени в края на май 2011 г. първо до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто ротационен председател по това време Иван Костов ги препрати на прокуратурата и ДАНС.

Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Христо Грозев и Карл Хабсбург подадоха сигналите, след като с поредица от прехвърляния Донев и Павлов намалиха дела им в медийната група от мажоритарен до миноритарен.

Двата сигнала представляват подробно частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което има за цел да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на Общинска банка. Тримата изразяват съмнение, че именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.

Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица. Подалите сигнала бивши съдружници на Павлов смятат, че този ход цели прикриването на схемите.

Павлов: Двама прокурори са взели рушвет, за да ме разследват

След като БНР съобщи за предстоящото повдигане на обвинения, Любомир Павлов реагира общо взето по начина, по който се заканва да постъпи според компрометиращия го запис – а именно да съобщи, че го атакуват корумпирани прокурори. Дали това е вярно или не едва ли някога ще се изясни, като се има предвид как приключват делата в България.

Повлов обяви пред БГНЕС, че обвинителите Ангел Илиев и Момчил Георгиев са взели един милион лева, за да образуват досъдебно производство срещу него и съдружника му Огнян Донев, който е собственик на "Софарма" и председател на влиятелната работодателска организация КРИБ.

Христо Грозев твърди, че подписите му са фалшифицирани. Според Павлов обаче експертизите доказвали, че поставените подписи за прехвърляне на дялове в пресгрупата са на Грозев.

Павлов заяви още, че ще подаде сигнала си до вътрешния министър Цветан Цветанов и главния прокурор Борис Велчев.

Той твърди, че е научил за подкупните магистрати от представител, изпратен от Христо Грозев. Именно този човек, чието име също щяло да бъде предадено на правоохранителните органи, е обяснил, че били дадени един милион лева на двамата прокурори. Прокурор Момчил Георгиев е редови обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП), а Ангел Илиев е заместник-председател на институцията.

"Има разследване за трите подписа (за прехвърлянето на дяловете - бел. ред.) – чакаме утре (вторник) да видим какво ще стане и след утрешния ден – ако това, което е казал този, че има платени пари, че има корумпирани прокурори …да бъдем привлечени като обвиняеми – всичко зависи дали някой е изпълнил поръчка, дали са взели пари, дали има корумпирани магистрати, но това ще го разберем утре – аз не мога да го твърдя днеска, чакаме за утре", каза Павлов.

В петък вестник "Преса", оглавяван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Павлов с неназовано лице, в който медийният собственик твърди, че знае, че ще му бъде повдигнато обвинение, но бил спокоен за изхода от делото, защото смятал, че нито един прокурор нямало да се осмели да го "закачи".

Който приема поръчки срещу нас, това ще му коства главата, казва медийният магнат в записания разговор, чиято автентичност не е потвърдена и за който Павлов твърди, че е манипулация.

В същия разговор Павлов изразява увереност, че рано или късно разследването ще бъде прекратено, като демонстрира високо самочувствие за силата на своите връзки и заплашва, че, ако все пак това не стане, ще публикува статия, озаглавена "Символ на корупцията в България", а директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов "вече никога няма да стане главен прокурор".

Като пример за своите възможности Павлов се хвали, че е "отрязал главата" на Иван Костов и Георги Първанов.

Той демонстрира и с връзките си с вицепремиера Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като от него зависело "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде". Павлов очаква помощ и от главния прокурор Борис Велчев. Според сайта "Бивол" от аудиофайла на записа става ясно, че Павлов споменава, че чака помощ и от премиера Бойко Борисов, но по неизвестни причини тази реплика е отрязана от публикацията в "Преса".

Прокуратурата засега се въздържа от коментар

Версията на Павлов за излизането на записа е, че при съиздателите на вестниците "24 часа" и "Труд" е бил изпратен човек, близък до Христо Грозев. Той предупредил Любомир Павлов, че не бива в Брюксел да се състои среща за медийна свобода, както не бива оглавяваният от Павлов Съюз на издателите в България (СИБ) да подава жалба за държавна помощ за определени медии у нас.

Такава жалба до Европейската комисия обаче СИБ вече подаде. Тя е срещу Корпоративна търговска банка, която е негласен "съиздател" на вестниците от групата на Делян Пеевски.

До момента от прокуратурата се въздържат от официална информация или коментари за безпрецедентния скандал, в който са навързани политици, магистрати, медии, търговия с влияние, задкулисни сделки и безскрупулен сблъсък на интереси между медийните групировки у нас. Градският прокурор на София Николай Кокинов каза пред Mediapool, че официално по случая ще се говори във вторник.

ДСБ: Разговорите показват, че Синята коалиция е разрушена отвън

В понеделник от ДСБ настояха премиерът Бойко Борисов да вземе отношение по разпространените откъси от подслушаните разговори на Любомир Павлов.

В позицията на ДСБ се казва още, че изнесените разговори разкриват "груб политически натиск върху прокуратурата, политически чадър върху обслужващите властта медийни и бизнес кръгове, нечиста сделка между парламентарното мнозинство и днешния компрометиран състав на ВСС".

"Очакваме реакцията на премиера по повод грубата намеса и кадруване в съдебната система от страна на вътрешния министър", коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Според ДСБ казусът е тест за институциите. Дясната партията тълкува записа като доказателство, че Синята коалиция е разрушена отвън - от ГЕРБ и от близките им медийни монополи. В самия запис Павлов се хвали, че с публикации е "отрязал главите на Костов и Първанов". През почивните дни той уточни, че говорел за "метафорично" рязане на глави и че е готов да отреже главата на всеки, който е срещу свободата на словото и точно такъв човек бил Костов.

"Изнесените в медиите разговори на собственика на "Медийна група България" Любомир Павлов доказват, че Синята коалиция беше разрушена отвън - от управляващите от ГЕРБ със съдействието на близките им медийни монополи и олигархични кръгове. Те показват как от името на ГЕРБ председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов използва задкулисни и незаконни методи за елиминиране на политическата алтернатива", каза Кънев.

ДСБ настоява държавата да предприеме мерки срещу медийните монополи, които се използват като средство за шантаж на политически опоненти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?