Издателство глобено с 50 хил. лв. за уронен престиж на конкурент

Издателството "Просвета" е било глобено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 50 хил. лв. заради уронване престижа на конкурент с разпространяването на невярна информация, съобщиха от антимонополната комисия в четвъртък.

Санкционираната фирма разпространила писма до Министерството на образованието и науката, Великотърновския и Пловдивския университети, които съдържат необосновани обвинения към конкурентното издателство "Бит и Техника” ООД, Варна, което е специализирано в издаването на учебници и учебни помагала. Дружеството е публикувало учебника "Домашен бит и техника за 2 клас”, който отговаря на нормативната уредба и е одобрен от Министъра на образованието и науката.

"Просвета - София” обаче използвало неверни факти и определения, насочени към уронване на авторитета на "Бит и Техника”, подали сигнал в КЗК потърпевшите.

Комисията е решила, че такова поведение противоречи на добросъвестната търговска практика и е в състояние да увреди доброто име и доверието към конкурентното предприятие, заради което и санкционира "Просвета".

Споделяне

Още от България