Издателят на черногорски всекидневник бе застрелян

Главният редактор и издател на черногорския вестник Дан бе застрелян пред редакцията си в Подгорица.

Душко Йованович е бил прострелян като излизал от сградата около полунощ в четвъртък срещу петък и няколко часа по- късно е починал в болница от раните си областта на гърдите и главата.

Все още не са известни мотивите за убийството. В. Дан е смятан за издание, близко до опозиционната Социалистическа народна партия (СНП), която преди беше съюзник на правителството на Слободан Милошевич.

Според очевидци по Йованович е стреляно от кола с автоматично оръжие.

Душко Йованович бе висш функционер на СНП до разкола в партията през 2001 година. Срещу неговия вестник бяха заведени многобройни дела заради поместването на статии от хърватския седмичник Национал, който обвини черногорското ръководство в контрабанда на цигари на Балканите, както и заради текстове във връзка с трафика на жени в Черна гора.

Душко Йованович бе първият журналист, срещу когото Хагският трибунал повдигна обвинение за обида на съда за това, че не се е съобразил с мерките за защита на свидетел. През август 2002 година неговият вестник публикува статия, в която се разкриваше самоличността на защитен свидетел на процеса срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич. Йованович се извини на съда.

В съобщението на в. Дан за убийството на Йованович, който беше и директор на изданието, се казва, че той е получавал множество заплахи за смърт.

Заместник - председателят на Асоциацията на професионалните журналисти в Черна гора Димо Рамович осъди убийството.

"Ако някой не харесва онова, което те правят, си има съдилища, но не това е начинът за разчистване на сметки", каза той.

Пред Клиничния център, където бе откаран простреляният Йованович, се събраха много хора, негови близки, колеги, журналисти от други медии и политици от опозицията.

Сред събралите се бяха и лидерите на СНП Предраг Булатович и на Сръбската народна партия Андриа Мандич.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Сърбия и Черна гора остро осъди убийството на Душко Йованович.

Ръководителят на мисията на ОССЕ посланик Маурицио Масари призова черногорските власти да изправят пред правосъдието извършителите на това престъпление.

Свободното общество не може да съществува без свободни медии. Не може да съществуват свободни медии, ако журналистите работят в обстановка на насилие и страх, заяви по този повод Масари.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: