Издателят на "Парижки вести" се кандидатира за "незауисим еуродепутат"

Издателят на "Парижки вести" се кандидатира за "незауисим еуродепутат"

"Не, няма грешка в заглавието. С това изписване искам да подчертая две неща:
В Европарламента сме пратили лица с ниска култура, които произнасят "незауисим", пишат "еуродепутат" и с поведението си срамят родината ни", посочва още в началния абзац на "апликацията" си издателят на в. "Парижки вести" Атанас Чобанов.

По-нататък той пояснява, че "целият принос на управляващите за европейската кауза на България от приемането ни в ЕС досега е в промяната на една буква: Да не се изписва еуро, а да е евро. Голяма победа, няма що!"

"Всичките им други дела са срамни, недостойни и вредни за България, за общата европейска политика и за отделните европейски данъкоплатци, чиито пари се крадат най-нагло от спонсори на властващите партии.

В същото време гражданският отпор на безобразията е слаб. Българите живеят в държавата с най-ниска степен на свобода на словото, с най-висока корупция, с най-силна мафия, с най-несправедливо правосъдие и в същото време са скептични и обезверени, че нещо могат да променят."

Атанас Чобанов посочва, че има много българи, които отдавна живеят в свободни общества и са си изградили граждански навици, а такива има и в България. Те могат да помогнат за събуждането на повече хора и да ги накарат да разберат, че свобода не се дава, а се извоюва

Той се кандидатира, защото иска да помогне на "повече хора да осъзнаят, че могат да се противопоставят на бездушната политическа и държавна машина, да ѝ вкарат клин, когато тя работи против техните интереси и да предизвикат сами нейната модернизация, вместо да очакват това да се случи от само себе си или под външен натиск".

Моята мисия е да защитавам гражданите от произвола на властите чрез инструментите на евроинституциите, но без тяхната бюрокрация.
Да бъда достъпен и на разположение за подпомагане на смислени граждански инциативи, казва Атанас Чобанов.

Той се обръща към хората в чужбина и близките им в България; към комуникативните хора, които ползват активно Интернет; към хората с гражданска позиция, които искат да се изказват и да общуват свободно.

"Държавата е по същество инструмент за потискане на индивидите. Като индивид аз я приемам единствено на базата на справедлив обществен договор: срещу данъците си да получавам задоволително ниво на справедливост и равни шансове за оцеляване и развитие" – е политическото кредо на кандидата.

"Всички държавни институции трябва да са прозрачни за мен и да ми се отчитат при поискване. За тях аз трябва да съм скрит, непрозрачен и извънредно труден за шпиониране. Когато властта нарушава този договор аз съм срещу нея и работя за това тя да бъде бламирана", казва още Атанас Чобанов.

По отношение на политическите си позиции обяснява, че на вътрешните избори ще гласува за СДС, защото възлага големи надежди на младия лидер Мартин Димитров и го подкрепя в усилията му да реформира и обедини автентичната десница. "Одобрявам съюза на десните сили за предстоящите избори за национален парламент и се надявам бившите комунисти и коалиционните им партньори да не се върнат във властта дълги години", допълва той.

Ето какви тактически действия предлага той:

- експертна подкрепа за адаптиране на българското законодателство към добрите европейски практики;
- контрол за прилагане на законодателството чрез изграждане на мрежа от информатори от гражданския сектор и бързо реагиране при нарушения и произвол:
- писма и питания до отговорните българските институции;
- логистична и експертна подкрепа за граждански петиции до Европарламента;
- парламентарни питания до Европейската Комисия;
- статии в българските и чужди медии върху актуални обществени проблеми;
- експертна и финансова подкрепа за български неправителствени организации.

Като член на Европарламента Атанас Чобанов би работил по конкретни законодателни мерки в областите, които познава добре:

- медийна свобода - директива за анономност на източниците и депенализация на набеждаването;
- свобода на комуникациите - преразглеждане на спорната директива за следене на трафични данни и категорична забрана за следенето им без разрешение от съдия;
- балансирана европейска политика за защита на авторските права без да се ограничават правата на свободно общуване на потребителите на Интернет;
- взаимно признаване на електронните подписи на страните в ЕС и въвеждане на безплатен европейски електронен подпис;
- разработване и внедряване на европейски стандарт за електронен обмен на информация между осигурителните и пенсионни институти на страните членки.

Ако бъда избран, ще подкрепя законодателна активност за повече прозрачност и отчетност на харчовете на европейските институции, включително харчовете на евродепутатите. За повече ефективност, по-малко бюрокрация и по-директен достъп на гражданите до институциите.

Ще работя също за по-тежки санкции срещу унищожаването на дивата природа, за утвърждаване на безотпадъчните и чисти технологии, за повече енергийна ефективност и по-малка зависимост от изкопаемите горива.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?