Издателят на "Капитал" и "Дневник" бе избран за председател на Надзора на НОИ

Издателят на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в четвъртък бе избран за председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Председателството, с мандат от една година, е ротационно между работодатели, синдикати и държавата, които са представени в надзора. Прокопиев е изпълнителен секретар на Съюза на работодателите в България.

На три поредни заседания представителните работодателски организации в България не успяха да постигнат консенсус около кандидатурата си за шеф на надзора. Конкурент на Прокопиев бе бившата барета Алексей Петров от близкия до БСП Съюз за стопанска инициатива, който оцеля при атентат срещу него през лятото на 2002 година.

След избора си Иво Прокопиев заяви, че високият размер на осигуровките продължават да бъдат пречка за българския бизнес. Според него е възможно част от очакваните добри приходи от приватизацията да се трансферират към НОИ, което ще позволи както увеличението на държавно гарантираните пенсии, така и намаляване на данъчно-осигурителната тежест.

За заместник-председатели на Надзорния съвет на НОИ бяха избрани вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и Емил Мирославов, директор на дирекция "Трудово право и социално осигуряване" в социалното министерство.

На заседанието си днес Надзорният съвет започна обсъждането на мерки за ограничаване на неправомерно получаване на инвалидни пенсии. За периода 2000 - 2004 г. броят на новите пенсионери с право на пенсия поради общо заболяване е нараснал от 196 300 души до 350 200 души. Към 2007 г. се очаква броят им да до стигне 393 300 души, сочат данни на НОИ.

Предлага се да се създадат допълнителни комисии за потвърждаване решенията на ТЕЛК за оценката на работоспособността на всеки човек, в състава на всяка лекарска комисия да се включва и лекар, представител на съответното териториално поделение на НОИ, и повишаване на контрола на органите по лекарската експертиза.

Споделяне

Още от България