Издателят на сливенския в. "Седмица" го спря "заради погнуса от обществените порядки"

След като близо два месеца 16-годишният сливенски вестник "Седмица" не се появяваше по сергиите и павилионите на региона, издателят му и главен редактор Георги Вл. Попов обяви причините за спирането с разпространено до медиите в понеделник писмо.

"Кризата удари всички, но в. "Седмица" не е фалирал, защото не е задлъжнял към банки, НОИ и други институции. През последните 16 години без изключение е плащал редовно заплати и осигуровки. Бил е всякога почтен към работещите в него", посочва Попов.

Той припомня, че заради гражданската си позиция изданието е било обект на безпрецедентни атаки на местни управници, магистрати и представители на подземния свят, включително и с останал неразкрит бомбен атентат през 1999 г. в помещенията на редакцията.

"Закриването на вестника е личен избор на главния редактор - заради преумора, и най-вече заради непреодолимо отвращение и погнуса от възцарилите се обществени порядки, заради олигархично-мутренския модел на управление и краха на гражданското общество", пише в обръщението си Георги Вл. Попов.

"Закриването на вестника бе именно стремежът ни да съхраним най-безценното нещо - достойнството си", обяснява журналиста. Той припомня още, че за 16-годишно съществуване срещу изданието са заведени 15 дела, последните две от които вестникът е спечелил неотдавна във Върховния касационен съд.

"Дано и в тези нелеки времена на дефицит на ценности и морал, останалите почтени колеги в Сливен съхранят у себе си духа и куража да отстояват обществения интерес. Дано се появят и нови, млади медиатори, които да довършат онова, което ние не успяхме", казва още 68-годишният журналист и издател, бивш кореспондент в Сливен на вестниците "Култура", "Демокрация" и други централни столични издания.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?