Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Издаването на ТЕЛК решения става електронно, но само с е-подпис

Намаляване на бумащината, ускоряване на процеса и засилване на контрола по освидетелстването

1 коментар
Издаването на ТЕЛК решения става електронно, но само с е-подпис

Почти целият процес по освидетелстването, издаването на ТЕЛК решения и обжалването им ще може да става по електронен път от утре, когато започва да функционира информационната система за контрол на медицинската експертиза https://ibd.mh.government.bg/. Системата беше представена в сряда от зам.-здравния министър Жени Начева и представители на "Информационно обслужване", които са я разработили. Тя цели да улесни максимално потребителите като скъси сроковете и сведе до минимум разкарването им по институции и лекари. Същевременно ще повиши контрола и ще направи целия процес по освидетелстването по-прозрачен, който от години е източник на измами и корупционни практики.

Всички тези е-услуги обаче ще са достъпни за гражданите само чрез електронен подпис. Т.е. или човек лично, или упълномощен от него представител, трябва да си извадят електронен подпис, което поне на първо време ще затрудни достъпа до тях. Паралелно ще остане възможността за подаване и на хартиени документи, но данните от тях също ще бъдат вкарвани в е-системата за целите на контрола.

Защо с електронен подпис?

"Няма как такава чувствителна и значима информация, която знаете, че имаме амбиции да се обвърже с електронното досие на пациента в НЗОК и с цялата му медицинска документация, да остане под риск някой да злоупотреби" – така Начева обоснова решението достъпът в системата да е с електронен подпис.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов каза, че за целта гражданите трябва да се снабдят с електронен подпис от една от петте фирми на пазара, които предлагат услугата. Той съобщи, че "Информационно обслужване" драстично сваля цената на електронния подпис за граждани, които ще работят със системата от утре. "Цената за 36 месеца за електронен подпис ще бъде 1.50 лв. без ДДС на година или не повече от 12 ст. на месец. Целият комплект от смарт карта и четец ще струва 21 лева за срок от 36 месеца или 60 ст. на месец", заяви той.

Същият подход ще се възприеме и с други електронни здравни услуги, които изискват електронна идентификация, поне на първо време. Филипов припомни, че държавата в лицето на МВР трябва да изпълни проекта за електронна идентификация, която в бъдеще ще се получава с нашите лични документи. "Когато приключи този проект всеки гражданин ще има такъв идентификатор и ще може да влиза сигурно в неговия профил и да разглежда цялата информация в медицинското си досие. Дотогава ние считаме, че от гледна точка на сигурността на медицинските данни, достъпът трябва да се извършва само с електронен подпис", коментира Филипов.

Обсъжда се възможност да се даде законова възможност за достъп до системата и с ПИК от НОИ или НАП, но по този начин ще могат само да се преглеждат документи, но не и да се подават заявления.

Обикалянето по институции отпада

Електронната система ще обхване целия процес от заявлението за освидетелстване, през обработката, обжалването и до изпращането на крайните решения до хората и други държавни институции.

Електронната система ще намали до минимум разкарването за хората, защото предвижда явяване само пред джипито и евентуално пред лекарската комисия, като второто не е задължително. Явяването пред лекарска комисия може да бъде спестено, тъй като някои случаи позволяват освидетелстване по документи.

При първоначално освидетелстване човек трябва да посети личния си лекар за издаване на медицинско направление. След издаването на медицинското направление по електронен път то влиза в системата. После човек трябва да подаде заявление за освидетелстване, което също може да стане електронно. Или както и досега на хартия. След това заявлението се насочва към ТЕЛК комисия, насрочват се дата и час за преглед, ако е необходимо. Ако не, решението се взима по документи. При издаването на решението лекарите го подписват с електронни подписи и така се издава изцяло електронно експертно решение. След издаването му то се изпраща до лицето и всички заинтересовани страни. Ако потребителят е регистриран в системата, връчването също е по електронен път. Обжалвано също ще става по електронен път.

Виртуални комисии

Електронната система дава възможност да се сформират и виртуални комисии от лекари от различни области и да освидетелстват пациенти от различни краища на страната.

Това ще скъси времето за освидетелстване и решава в известна степен проблема с недостига на специалисти и неравномерното им разпределение в страната.

Институциите започват да си общуват електронно

"Всички държавни институции ще обработват, получават и общуват помежду си само и единствено по електронен път. Ако хартиена документация бъде подадена не по електронен път, то задължение на районната комисия е да я вкара в електронната система, за да има проследимост и наблюдение върху всеки един етап и процес от трудовата експертиза", обясни зам.-министър Начева.

Подобряване на контрола

"Друг сегмент от целите на тази система е да се наблюдава работата на ТЕЛК , кой лекар какви направления издава, по какви диагнози в какъв период от време е издавал, случаен принцип на разпределение на заявленията", обясни Начева.

"Няма възможност да бъдат подменяни документи. Ще приключи досегът с държавния служител, личните взаимоотношнеия с лекари и други държавни органи, от които могат да произтекат други обстоятелства. Системата предоставя възможност за напълно обективна картина за сатуса на документите, статуса на медицинското досие, на какъв етап са, при кого са, колко време отнема на лекарската комисия да прегледа документите и това осигурява пълна прозрачност", коментира Филипов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Илиян Славчев
    #1

    Инициативата изглежда добра!Но на фона на безхаберието на знанията на така наречените медицински работници-"лекари"твърде много хора ще останат без реална диагноза и от там сериозно ощетени. Очевидно Министерството на здравеопазването ще трябва да започне сериозна работа по актуализиране на знанията на всички специалисти в тази сфера както и възпита зачитането на правилата на така наречената медицинска етика. Защото при демонстрираното понастоящем отношение на тези кадри по отношение на проблемите на пациента тази система обрича пациентите на недооценка. И всичко това благодарение на ниската култура на тези " специалисти" по отношение на основния предмет на тяхната дейност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.