Издевателства на британски войници над иракчани ще се разследват

Издевателства на британски войници над иракчани ще се разследват

Британският министър-председател Тони Блеър заяви, че ще бъде разследван случаят с издевателствата на британски войници над иракчани, снимки от които бяха публикувани през уикенда в седмичника “Нюз ъв дъ уърлд”, предаде ББС в неделя.

Още снощи Министерството на отбраната съобщи, че е наредило разследвани на видеозаписа, от който бяха публикувани кадри. Финансовият министър Гордън Браун пък заяви, че случаят ще бъде разгледан от съда. "Недопустимо е поведението на британските войници, ако информацията се потвърди", заяви Браун.

Таблоидът “Нюз ъв дъ уърлд” публикува кадри от видеозапис, показващ как британски военни бият иракски младежи. По данни на вестника, събитията са от преди две години, в южната част на Ирак. Върху лентата са запечатани безредици около предполагаем военен лагер.

На записа се вижда как военни в британски униформи гонят младежите, хващат четирима от тях и започват да ги бият, налагайки единия от тях по гениталиите. За минута запис са били нанесени 42 удара, като камерата е запечатала и как военни удрят многократно мъртви иракчани по лицето. Редакцията не разкрива от кого и как е получила лентата, която е била “тайно домашно видео”. Не са казва и от кои части са войниците, издевателстващи над младежите.

Британският контингент в Ирак наброява 8500 души.

Споделяне

Още от Свят