Издирва се фирмата с багера в Рила, за да получи акт

Решили, че могат да правят каквото си искат, немя няма да имат място в проекти, заяви екоминистърът

Издирва се фирмата с багера в Рила, за да получи акт

Изпълнителят на проекта за реновиране на пътеките до Седемте рилски езера в националния парк, допуснал качването на багер в защитената територия, се издирва, за да му бъде връчен акта за нарушението, заяви екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро пред парламентарната комисия по околна среда по време на блиц контрола в четвъртък. Не стана ясно какво пречи да бъде открита фирмата "Юнайтед Пропърти груп", с която е подписан договор за над 3 млн. лв. за рехабилитацията на туристическите пътеки.

От думите на Димитров стана ясно още, че почти десет дни след като тежката строителна техника бе снимана от туристи, все още не са ясни и подизпълнителите на фирмата "Юнайтед Пропърти груп". На 30 юни проверка по случая образува и Кюстендилската прокуратура, а дни по-късно и Върховната административна прокуратура нареди на екоминистъра проверка, каквато той преди това бе обявил, че е започнала.

Сега Ревизово обясни, че проверката се извършва от комисия по Оперативна програма "Околна среда", по която са осигурени над 10 млн. лв. за втората фаза на целия проект за развитие на парк "Рила", която е на стойност 12 млн. лв. Тя трябва да установи кой, кога, къде, с каква техника е работил, както и към кои подизпълнители се е обърнал изпълнителят.

По думите му частта от проекта, свързана с рехабилитацията на пътеките, е била съобразена със световният опит в защитената зона посетителите да имат достъп до ограничен брой пътеки, а не да ходят, където искат, за да се запази природата.

Проектът бил направен така, че всички дейности да са изцяло ръчно извършвани, включително качването на материалите с помощта на животинска тяга, както и да се вземат на място част от материалите. По задание там не е трябвало да бъде допускана тежка машинна техника, каза екоминистърът.

"Длъжностните лица, които са допуснали нарушения, не са издали предписания, ако има такива, ще бъдат наказани. Като цяло това са едни подизпълнители, които са решили, че след като могат да започнат обекта, са решили, че могат да правят каквото си искат. Разбира се, че нямат място там никога повече, даже бих казал в проекти на самото министерство. Трябва да има пътеки, трябва да има парапети, място, откъдето да се гледа, но в никакъв случай да не се уврежда природата", заяви Ревизоро.

Според него завършването на проекта зависи от решението на министър-председателя.

Замразена е работата и по строежа на пункт за планински спасители в Рила, каза още екоминистърът. По думите му "трябва да има и такъв пункт, където планинските спасители, доброволците да седят и да оказват помощ зиме и лете".

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че проверката в нейната цялост трябва да обхване и процедурите, които са приложими по смисъла на екологичното законодателство, както и по управлението и реализацията на проекта, който се финансира със средства от ОПОС, включително и възлагането на обществената поръчка, провеждането на последващ контрол, възлагането и респективно изпълнението на дейностите и инвеститорския контрол, който се осъществява от дирекцията на националния парк.

Ако по подобен начин продължава безобразно да бъде изпълняван един проект, който би трябвало да спомогне за опазването на околната среда, то по-добре да не продължава, каза Василева, която бе министър на околната среда в предишния мандат на ГЕРБ. Тя призова с максимално внимание да бъде третиран и този проект, и проектите, които ще бъдат реализирани на територията на другите два национални парка.

Споделяне

Още по темата

Още от България