Издирван чрез Интерпол казахстанец е получил български паспорт

Каир Рахимов, снимка Свободна Европа

Издирван за пране на пари казахстанец е получил българско гражданство за особени заслуги към България в разгара на разследването срещу него. Това става ясно от случая с Каир Рахимов, съобщава "Свободна Европа".

Българските служби не забелязват или игнорират фактите, че той е издирван чрез Интерпол, както и че разследван за финансови злоупотреби в България. ДАНС не възразява той да бъде натурализиран.

Казахстанецът Каир Рахимов е приет за български гражданин с Указ 71 от 6 юли 2011 г. Оказва се обаче, че Рахимов е издирван от Интерпол преди това. Няколко месеца след получаването на българския паспорт казахстанецът е и осъден в родната си страна.

Казусът с Рахимов напомня за случая с руснака Сергей Адониев, който получи българско гражданство преди десет години, въпреки че е осъждан в САЩ. И двамата са предложени за български паспорт от министъра на транспорта в кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев.

Паспортът на Сергей Адониев бе отнет от ДАНС преди година, но Каир Рахимов все още е български гражданин. Мотивът на министър Мутафчиев да предложи Рахимов е, че казахстанецът е допринесъл за разширяване на търговската и транспортната дейност в България, както и за разширяването на международните ни икономически контакти.

Два месеца преди да бъде натурализиран Рахимов се оказва обект на досъдебно производство за пране на пари. Въпреки това той получава паспорт. Каир Рахимов се оказва издирван и от Интерпол по искане на Казахстан.

Споделяне

Още от България