Издирван по аферата САПАРД е открит в болница

Бизнесменът Радмил Петров, седмият замесен в източването на над 7,5 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД, е постъпил в болница два дни след операцията на антимафиоти, при която бяха задържани останалите участници в престъпната схема. Това съобщи във вторник БНР. Петров бе обявен за изчезнал и се издирваше от полицията.

В момента Петров е в Четвърта градска болница в София, където е бил опериран. Назначена е експертиза, която да установи здравословното му състояние и да реши дали е възможно Петров да бъде задържан.

В петък Софийският градски съд (СГС) реши четирима български бизнесмени, замесени в аферата, да останат в ареста. Това са близкият до президента Георги Първанов пернишки бизнесмен Людмил Стойков, собственик на курорта “Дюни” и на “Стомана индъстри”, Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица “Чубра”, Марио Николов, шеф на шуменската “Родопа”, и Мариана Николова, съпруга на Марио Николов, която е управител на “Еврофриго”.

Четиримата са част от 11-членна група за източване на пари от САПАРД, заедно с още трима българи, двама германски и двама швейцарски граждани. Обвинени са за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари.

Крупната измама бе разкрита след съвместна работа на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ). Схемата е чрез фалшиви документи в България да се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се представят за нови и парите от САПАРД за покупката да се прибират. Старите машини са от български месарски предприятия, чиито собственици са били в аферата. 

Във вторник в Пловдив министърът на земеделието Нихат Кабинл съобщи, че от няколко дни се извършва проверка на всички служители на Държавен фонд “Земеделие”, които по един или друг начин са имали отношение към проектите, заради които бяха извършени арестите.

Според министъра всъщност проектите, свързани с източването на 7,5 млн. евро по програма САПАРД, са 7, но по 6 от тях са иззети досиетата.

Всички фирми, които са замесени в аферата, миналата година са кандидатствали с 11 проекта, по които размерът на субсидията е възлизал на 32 млн. лв., но те са били отхвърлени поради това, че не са отговаряли на някои от изискванията за допускане до финансиране, каза още министър Кабил.

Той допълни, че не знае с кои европейски програми са свързани другите разследвания, които извършва Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) съвместно с български органи.  

Споделяне

Още от България