Издирван сръбски генерал се предаде доброволно в Хага

Сръбският министър-председател Воислав Кощуница обяви внезапното предаване на един от четиримата сръбски генерали, обвинени в престъпления срещу човечеството в Косово.

Генерал Владимир Лазаревич ръководеше прищинския корпус на сръбската армия през 1999-а година, когато НАТО нанесе въздушни удари срещу цивилни и военни обекти на сръбска територия.

Лазаревич е първият от четиримата висши сръбски генерали, който се предава доброволно.

Международният трибунал за военните престъпления в Хага го обвинява, че е планирал изселването на етнически албанци от Косово и е ръководел разрушаването на къщи, ферми и джамии.

В съобщение от кабинета на Кощуница от петък се изтъква, че той е разговарял с Лазаревич, който е посочил, че "защитата на държавните и национални интереси представлява за него най-висш приоритет и че през целия си живот е служил честно и предано на своето отечеството и народ".

"Днес нашата държава се бори да запази Косово и Метохия", подчертал Лазаревич. Според него борбата за Косово и Метохия продължава и поради това е взел единствено възможното решение- да служи докрай на своето отечество.

"В разговора си с премиера Кощуница генерал Лазаревич посочил, че е решил доброволно да отиде в Хага и по този най-тежък начин да изпълни своя дълг пред отечеството и помогне на своята страна, сръбския народ и на Косово и Метохия", посочва БЕТА, позовавайки се на правителственото съобщение.

"Готов съм, казал Лазаревич, като офицер да изпълня и това задължение в интерес на отечеството". Той изтъкнал специално, че "истината е само една, а тя е че под негово командване войската е защитавала своята земя и не е извършвала военни престъпления".

Според цитираното правителствено съобщение, премиерът Кощуница е посочил, че лично той, правителството на Сърбия и сръбската държава оценяват високо и уважават патриотичното, морално и честно решение на генерал Лазаревич.

Премиерът Кощуница заявил също, че правителството и сръбската държава ще предоставят всички необходими гаранции за генерал Лазаревич и изцяло ще помогнат в неговата защита.

Очаква се в края на следващата седмица генерал Лазаревич да отиде доброволно в Хага, съпровождан от министър в сръбското правителство, уточнява БЕТА.

Споделяне

Още от Балкани